Hirdetés

A legtöbb ember vágyik arra, hogy saját medencéje legyen otthon, azonban keveseknek adatik meg az, hogy valóra tudják váltani az álmaikat. Ez ugyanis amellett, hogy hatalmas vállalkozás, rengeteg munka is, amihez sok-sok segítő kézre van szükség.

medence készítés házilag is kivitelezhető, de csak akkor érdemes belevágni, ha nem riadunk vissza az ásástól és az építkezéstől.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogyan valósíthatjuk meg a saját hűsítőnket a kertben.

Az ásással kezdődik minden

Nem akarunk olyat írni, hogy a medence építéshez csak egy kis ásásra és csempézésre van szükség, hiszen bár a munka nagy részét ezek a dolgok teszik ki, az utólagos feladatokról sem szabad megfeledkezni. Amennyiben azonban saját medencét szeretnénk otthonra, először ki kell választani, hova is kerül majd a csobbanó. Szükség lesz ugyanis vízre, annak az elvezetésére, szakszerű takarásra, valamint fedésre és téliesítésre egyaránt. Érdemes tehát mindent figyelembe venni, mielőtt kiválasztjuk a medence végső helyét.

Ehhez használhatunk egyszerű madzagot és annak mentén kezdünk el ásni, de szóba jöhet a mész és a festék is. Ha megvan az alaprajz, akkor kezdődhet a föld eltávolítása, ami mérettől függően történhet géppel vagy akár kézzel egyaránt. Arra viszont figyeljünk, hogy oldalanként és alul is számoljunk hozzá legalább 20 centimétert, hiszen így a szigetelésnek és a vízelvezetésének is bőven lesz helye. Az oldalainál nagyon fontos megoldani ezt, hiszen a kiloccsanó víz nem jó, ha a fűre vagy a járólapra kerül.

Az alapok elkészítése

Ahhoz, hogy a medence tényleg tartós legyen, nagyjából 20-30 cm vastag talplemez zsaluzásra van szükség, amihez körben építési pallókat érdemes felállítani. Ezeket különös gondoskodással kell rögzíteni, hiszen a beton igen erőteljes nyomást gyakorol. A pallókra kerülhet a fólia, ami gondoskodik a felszálló víz elleni védelmet. Miután az acélháló is a helyére került, jöhet a talplemez betonozása, majd a tömörítés. Végezetül az egészet vonjuk be betonnal, tömörítsük, majd simítsuk azt el. A ráterített fólia megóvja a betont, hogy túl gyorsan kiszáradjon, esetleg megrepedjen.

A falak felállítása és a vízelvezetés

Amint ez megvan, várjunk pár napot, majd jöhet a falak felállítása. A vízelvezetők helye később is kifúrható, így nyugodtan lehet egyben falazni az egészet. A belső falakhoz a legjobb megoldás mész-cement habarcsot alkalmazni, hiszen az teljesen vízálló. Előtte viszont 150 cm-es távolságban gyorscementtel érdemes rögzíteni a 10 mm vastag gyorsvakoló profilokat, hogy utána a vakolatot pár csak fel kelljen hordani és elsimítani.

Fóliázás és a víz feltöltése

Végezetül jöhet a fólia vagy a csempe, itt viszont már szinte mindent úgy lehet csinálni, mint egy fürdőszoba esetében. Aki viszont fóliát használ, annak egy fokkal egyszerűbb a feladata, hiszen azt csak rögzíteni kell és már mehet is bele a víz. Ne felejtsük el a vízforgató és szűrő telepítését sem, amely megakadályozza a víz algásodását, átszűri azt, így mindig tiszta és átlátszó marad, illetve fedés alkalmazására is igény lehet később.

(x)

Hirdetés