4 C
Pécs
hétfő, október 21, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletKidőlt fák, paradicsom nagyságú jég, 126 km/órás szél – Baranya-szerte tombolt a...

Kidőlt fák, paradicsom nagyságú jég, 126 km/órás szél – Baranya-szerte tombolt a vihar

Kora este lecsapott a vihar Baranyára, ami sokfelé okozott károkat. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai nem unatkoztak, este 7 óráig 72 esethez riasztották őket.

Sellye és Szigetvár között alakult ki egy szupercella ma a kora esti órákban, amely aztán Pécs irányába vonult, de ott viszonylagos „csendben” érkezett meg. Persze ez is csak viszonyítás kérdése, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat Pécsett 126 kilométer/órás szelet mért. Akadt felhőszakadás, és a város egyes részein kisebb jégeső is, azonban néhány leszakadt ág és kidőlt fa iratkozott fel csupán a káresetek listájára. A Nagy Imre úton például egy hirdetőtáblára dőlt egy fa.

A katasztrófavédők tájékoztatása szerint Kákics, Magócsa, Hirics és Birján településeken a jégeső több lakóházban is kárt tett, de a Meteo Mecsek egyik képe alapján Drávafokon is komoly jégeső volt, helyenként paradicsom méretű jégdarabokkal.

Fotó: Kiss Józsefné, Drávafok

Marócsát szabályosan letarolta a jégeső, szinte nem is maradt olyan ház, amelynek a tetejét ne szedte volna darabokra…

Fotó: Járvásné Óvári Alexandra

Frissítés:

A baranyai katasztrófavédelem bejegyzéséből kiderült, hogy csaknem százötven épületben okozott károkat a pénteki jégeső Kákics, Marócsa, Drávafok, Csányoszró, Birján, Okorág és Hirics településeken.

Volt, ahol csaknem tyúktojásnyi jég esett.

Csányoszrón egy családi ház lakhatatlanná vált, mert a teteje súlyosan megrongálódott. Az épületkárok mellett hetven esetben kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a baranyai tűzoltókat – írják.

https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos/posts/pfbid0fYq5GGnPx8TmX2ksAyfdamMiYcvVayqp1MwBPWSr9ZVFbYhHdbfrK7XkEPbHkZoWl

Sátorhelyen az OMSZ szerint óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken, míg a Pécs-Pogány repülőtér két mérőállomásán 131, illetve 125,6 kilométer/órás szelet mértek.

Kiemelt kép: Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő