17 C
Pécs
péntek, szeptember 20, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátGALÉRIA: pécsi kedvencekkel csap le a nemzetközi macskanap

GALÉRIA: pécsi kedvencekkel csap le a nemzetközi macskanap

A nemzetközi macskanapot minden év augusztus 8-án ünneplik meg 2002 óta az igen népszerű állat rajongói. Ahogy minden hasonló világnapnak, úgy ennek célja is a figyelemfelkeltés, a felelősségtudat és a mindenféle élőlények iránti tisztelet kialakítása. Lapunk a pécsi zoo lakóiról közölt érdekességekkel és persze csodás képekkel kampányol a fontos ügyek mellett. Lássuk!

Mely „macskák” laknak a pécsi állatkertben?

Hiúz

A zooban is bemutatott eurázsiai hiúz, melynek a Dom nevű hím a kárpáti alfaját képviseli, az emlősök osztályának ragadozók rendjébe, ezen belül a macskafélék családjába tartozó faj. Magyarországon egyébként őshonos, de sajnos kevés él vadon, elsősorban az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park területén fordul elő. 2019-ben az év emlősének választották ezt a gyönyörűséget. Dom 2014 májusában született egy angliai állatkertben, ahonnan 2015-ben költözött ide.

Leopárd

A perzsa leopárdnak becslések szerint csupán 1000-1200 példánya él vadon, állományát a Természetvédelmi Világszövetség ezért veszélyeztetettként tartja számon. Az érdekes faj különböző egyedei Pécsett már a 70-es évek óta láthatók, korábban például élt itt észak-kínai leopárd is. 2018-ban érkezett a városba Sara nőstény, hogy csatlakozzon a 2016-tól a zoo kifutójában megcsodálható Taianhoz.

Oroszlán

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium egy hím és két nőstény oroszlánnak ad otthont: Moro és háremének két tagja Kíra, valamint Noni nem mostanában néznek gyermekáldás elé, hiszen kifutójukban nem igen lenne hely a szaporulatnak, így az állatkertben tudatosan szabályozzák a fogantatást. Lapunk bekukkanthatott korábban egy alkalommal, mikor is az állatorvos elvégezte az egyik macskahölgyön a beavatkozást. Talán nem is gondolnánk, de az utóbbi években sajnos a Természetvédelmi Világszövetség már a sebezhető kategóriába sorolta ezeket a nagymacskákat, elsősorban élőhelyeik elvesztése, orvvadászat, a városok terjeszkedése, a sok emberrel való konfliktus és a háborús helyzetek veszélyeztetik őket.

Puma

Tavaly számoltunk be az örvendetes hírről, mely szerint a pécsi pumák hosszabb idő óta megint ketten lehetnek – igaz, egyelőre felváltva láthatók, hiszen összeszoktatásuk hosszú időt vesz igénybe – a számukra kialakított kifutóban, ekkor érkezett ugyanis az akkor alig 1 éves, Sangha névre keresztelt „cicalány”.

Tigris

A zoo két lélegzetelállítóan szép bengáli tigrise 2015. május 29-én látta meg a napvilágot a Győri Állatkertben, Pécsre aztán 2016-ban érkeztek, a két nőstényt gondozóik Szerénkének és Lukréciának nevezték el. A hatalmas bársonytalpúak óriási népszerűségnek örvendenek, gyakran születésnapi ajándékozásban van részük – persze itt szó sincs kivételezésről, ez minden kifutólakónak kijár, de tavaly városunkban még a tigris évéről is megemlékeztek. Hát nem izgalmas?

+1 Panda

Azt tudtátok, hogy a vörös pandát más néven macskamedvének hívják? Nektek is feltűnt már az állatkertben járva, hogy ezek az aranyos szőrmókok sokban hasonlítanak az otthoni cicákhoz? Például ugyanolyan jól másznak fára, illetve hasonló módon nyalogatják magukat tisztára. Tara és Jázmin 2020 óta laknak Pécsett, nemrég ünnepelték 4. születésnapjukat. Persze nincsen közük a házi kedvenceinkhez, csupán a jópofa elnevezés miatt kerülhettek ebbe a felsorolásba.

Ha már macskák… Ez is érdekes lehet:

https://www.pecsma.hu/zoldzona/misztikus-vadallatok-bujkalnak-a-mecseki-barlangokban/

Még a katasztrófavédelem is megemlékezett erről a napról:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő