Hirdetés

Májusban tematikus Facebook-oldal indult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Virológiai Nemzeti Labor részvételével, amelyen keresztül a szakemberek célja, hogy tájékoztassák a lakosságot a csípőszúnyogokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A „Pécsi szúnyog” néven futó felületen most arra hívták fel a helyi kerttulajdonosok figyelmét, hogy rajtuk is múlik, a vérszívók mennyire keserítik meg életünket a nyár hátralévő részében. 

A bejegyzésből kiderül, hogy a csípőszúnyogok jelenléte júniusban volt a legszámottevőbb a városunkban, a szakemberek csapdáin akkoriban napi 3000 rovar is fennakadt, míg ez a szám most körülbelül 30-40 példányra csökkent. Ez köszönhető az irtásnak és az időjárási viszonyoknak is:

a rendkívül magas nappali hőmérsékletek nagy segítségünkre voltak az utóbbi időszakban,

hiszen a moszkitók nem bírják a szárazságot, a lehullott csapadék pedig a meleg miatt nem tudott megmaradni annyi ideig, hogy a kialakult vízgyülemekből tenyészőhely alakulhasson ki – írták a posztban. Ahol ez mégis előfordult, főleg ártéri helyeken a katasztrófavédelem  munkatársai fogtak gyérítésbe.

Emellett kiemelték, hogy az éjszakai lehűlések lassították a lárvák fejlődését, így valószínű, hogy idén már nem lesz nagyobb invázió.

Ehhez azonban a lakosság odafigyelése is kell, mert mesterséges tenyészőhelyek a ház körül még ilyenkor is lehetnek!

A figyelmeztetés egyértelmű: amennyiben házunk körül, a kertben továbbra is fenntartjuk a felesleges vízgyülemeket és nem ellenőrizzük őket rendszeresen, számos csípőszúnyog fejlődéséhez járulhatunk hozzá, melyek kirepülés után meg fogják nehezíteni az életünket.

Mi a teendő?

Nézzünk jól körül, keressünk az alábbi videón látható és ahhoz hasonló jelenségeket, aztán lehetőleg mielőbb számoljuk fel őket, vagy

tegyünk annak érdekében, hogy a  kellemetlenkedő kis rovarok ne kerüljenek az állóvíz közelébe!


https://www.pecsma.hu/top/szazmillio-szunyog-kikeleset-eloztek-meg-a-nyugati-varosreszben/

Hirdetés