23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírek"Ezért a városért mindnyájan felelősek vagyunk"

„Ezért a városért mindnyájan felelősek vagyunk”

Pécs Város Napja ünnepe alkalmából Felföldi László megyéspüspök – felekezeti hovatartozástól és világnézeti meggyőződéstől függetlenül – ökumenikus imaórára hívta a Lyceum templomba a város vezetőit, képviselő-testületét, a Pécsi Tudományegyetem és a PTE Klinikai Központjának vezetőit, az MTA Pécsi Bizottságának elnökét, Baranya Vármegye önkormányzati vezetőit, a térség országgyűlési képviselőit, valamint a Pécsett élő embereket, hogy szeptember 1-jén reggel, a város napi ünnepi közgyűlés előtt közösen mondjanak hálát és imádkozzanak Pécs városáért és a pécsiek békés egymás mellett éléséért – írja az egyházmegye honlapja.

Az ökumenikus imaórán a főpásztorral együtt imádkozott Kisóvári-Németh Norbert református lelkész és Zajácz Gábor görögkatolikus parókus.

Felföldi László pécsi megyéspüspök köszönetet mondott, hogy a város vezetői elfogadták meghívását, mert, mint mondta: ezért a városért mindnyájan felelősek vagyunk, így együtt kell megtalálnunk az egységet.

Az ünnepnap kapcsán Felföldi László igehirdetésében Lukács evangéliumából a tanítványok elküldéséről szóló rész idézte: „Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok.”

Jézus missziós küldetésének, minden emberi életnek, minden családnak, közösségnek és nemzetnek a küldetése, belső ereje, alapja, titka és reménye a béke, minden ebből ered – mutatott rá beszédében a püspök. A szeretetünk is csak akkor igazi, ha itt, bent a szívben béke van. Nem azt jelenti a béke, hogy minden rendben van. Nem azt jelenti, hogy egyetértünk és nem azt jelenti, hogy egyformán látjuk a dolgokat. A béke azt jelenti, hogy a ránk bízott ügynek, városnak, közösségnek, az embernek, az életnek a javát akarjuk. Ez a mi feladatunk, ebben nekünk kell helytállni és szolgálni: társadalmi vezetőknek, politikai vezetőknek, mindnyájunknak egyformán – hangsúlyozta.

Akkor lesz élet, erő egy városban, nemzetben és közösségben, ha jó munkát végzünk mindnyájan: politikusok, vezetők és minden ember, aki szolgálataival ehhez hozzá akar adni – mondta Felföldi László.

Felföldi László ebben az összefüggésben idézte a 2002-ben elhunyt vietnami bíboros, François-Xavier Nguyễn Vãn Thuậntól „a politikus boldogságmondásait”, melynek értelmezéséhez azt kérte a hallgatóságtól a főpásztor, hogy a politikus szót az ember szóval helyettesítsék:

Boldog az a politikus, aki feladatának megfelelő önismerettel és lelkiismerettel rendelkezik;
Boldog az a politikus, akinek a személye hiteles;
Boldog az a politikus, aki a közjóért dolgozik, nem pedig saját érdekében;
Boldog az a politikus, aki következetesen hű önmagához;
Boldog az a politikus, aki egységet teremt;
Boldog az a politikus, aki törekszik a radikális változásokra;
Boldog az a politikus, akire lehet figyelni;
Boldog az a politikus, aki nem fél.

Az ökumenikus imaóra közös imádsággal folytatódott, majd püspöki áldással zárult Pécsett, a Lyceum templomban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő