8 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapHírzónaJó pénzt keres a PMFC fiatal játékosainak köszönhetően

Jó pénzt keres a PMFC fiatal játékosainak köszönhetően

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) produktivitási pontlistáján idén is remekül áll a PMFC, az országban csak kilenc klub szerezett több pontot saját nevelésű futballistái játékperceinek köszönhetően.

Az MLSZ 2018-ban vezette be az úgynevezett produktivitási rendszerét, amelynek lényege, hogy a szövetség égisze alá tartozó sportszervezetek pontokat kapnak minden egyes, saját nevelésű játékosuk után, attól függően, az hány percet tölt pályán a honi élvonalban, másod-, vagy harmadosztályban. E mellett persze a külföldi bajnokságokban játszott mérkőzések, a válogatott fellépések és a nemzetközi kupameccsek is beleszámítanak a pontozásba, ez utóbbiak persze emelt szorzókkal.

A pontlista egyfelől persze azért is jó, mert azon klubok, amelyek sok saját fiataljuknak adnak  lehetőséget, esetleg juttatják el őket az NB I.-ig, büszkén hivatkozhatna az objektív számításon alapuló listára, másfelől pedig anyagilag is megéri az utánpótlás nevelése, az MLSZ ugyanis minden évben honorálja az összegyűjtött pontokat. Az NB I.-ben például minden pályán töltött perc 1 ponton ér, 1 pontért pedig 4000 forint jár. Ha egy futballistának volt több nevelőklubja is – azaz utánpótlás korában több klubnál is megfordult –, az érte járó pontokon, és így az azért kapott pénzen a klubok arányosan osztoznak.

Az NB II.ben jelenleg 13. helyen álló, épp új edzőjét kereső, és kisebb gödörben lévő PMFC számára a felnőtt csapat körül lehet, hogy akad néhány gomolyfelhő, a produktivitási listára azonban jóleső érzéssel nézhetnek rá a klub vezetői. Az MLSZ pontlistájára pillantva ugyanis az derül ki, hogy a 2023/24-es szezonban eddig az összes hazai futballklub közül a 10. helyen áll a Pécs, 3146 ponttal.

Ez egyáltalán nem rossz eredmény –

több, mint 12,5 millió forint támogatás jár ezért a szövetségtől –,

de könnyen lehetne sokkal több is. Az előző idényben például összesen közel hétezer produktivitási pontot gyűjtött össze a PMFC, amiért 27 millió 604 ezer forintot kapott az MLSZ-től. Akkor a pontgyűjtésből oroszlánrészt vállalt Katona Levente, hiszen a klub saját nevelésű futballistájaként játszotta végig a bajnokságot az NB II.-ben. A fiatal védő a nyáron Kecskemétre igazolt, ott azonban eddig csupán 8 percnyi játéklehetőség jutott neki.

Katona Levente Kecsekméten gyűjthetné a pontokat a Pécsnek, ha játszana…

Csoboth Kevin, az OTP Bank Ligát jelenleg vezető Újpest alapembere, aki már a válogatottban is pályára lépett Marco Rossinál, utánpótlás korában több mint hét évet töltött el a PMFC-nél, így jelenleg is gyűlő produktivitási pontjainak több mint 60 százaléka a pécsi klubot illeti, ez pedig igen jó „üzlet” a Munkásnak, hiszen például egyetlen válogatottban játszott percre hármas szorzó kerül.

Szintén hozza a pontokat a Pécsnek a zalaegerszegi Mim Gergely, aki 2013 és 2015 között a PMFC játékosa volt. Ez a rövid időszak is elegendő azonban ahhoz, hogy az idei szezonban az NB I.-ben pályán töltött 579 játékpercének köszönhetően a Pécs közel félmillió forintot kaphasson a szövetségtől.

Persze a jelenleg is a PMFC-t erősítő fiatalokat is érdemes megemlíteni, hiszen az NB II. idei kiírásában lehetőséget kapó Bukovics András, Bachesz Edvin, Varga Botond, Vas Bence négyes összesen már több mint 1200 pontot gyűjtött, 5 millió forintnál is többet „keresve” ezzel a klubnak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő