Hogyan készüljünk fel a fűtési szezonra, ha fával fűtünk?

Hirdetés

Habár az időjárást illetően egy rossz szavunk sem lehet az idei ősz első hónapjára, de most már tényleg nagyon közel van az az időpont, amikor el kell majd kezdeni fűteni. 

Aki gázzal, geotermikus energiával vagy elektromos berendezéssel oldja ezt meg, annak mindössze annyi dolga van, hogy átnézeti a rendszert egy szakemberrel, viszont aki fával fűt, annak gondoskodni kell a tüzelőanyag megfelelő előkészítéséről is. 

Megvannak a fafeldolgozáshoz szükséges eszközök?

Még napjainkban is jelentős azoknak a száma, akik a készre hasogatott tűzifa helyett méterfát vásárolnak, amit elsősorban a nagy árkülönbség indokol. Ez utóbbi hátránya viszont, hogy nem kevés munka van vele, mire alkalmas fűtőanyag válik belőle.

Ellenőrizzük, hogy megvannak-e a fa feldolgozásához nélkülözhetetlen eszközök, ami pedig nincs, azt szerezzük be mielőbb. A Fiskars & Gerber termékek webáruházában fejszéket, fűrészeket, hasítóékeket, élezőket és egyéb kiegészítőket is találunk. Ezeken kívül szükség lesz még fűrészbakra, alátámasztékra a hasogatáshoz, és persze jó néhány szorgalmas kézre. 

Fontos a megfelelő időzítés

Sajnos évről évre sokan esnek bele abba a hibába, hogy megvárják az őszt a tűzifa beszerzésével. Ez azonban több szempontból sem jó ötlet. 

Egyrészt mivel többen gondolkodnak így, ezért ősz elején-közepén mindig hirtelen megnő a forgalom az erdészeteknél és a tüzép-telepeken, ami azt eredményezheti, hogy sokszor akár heteket is várni kell, mire megérkezik a rendelt tüzelőanyag. Ha pedig eközben beköszönt a zordabb időjárás, otthonunk fűtés nélkül marad. 

Másrészt ilyenkor frissen kivágott fát értékesítenek, amiben még elég magas a nedvességtartalom. Azt pedig jól tudjuk, hogy a nedves fa fűtőértéke sokkal alacsonyabb, így végeredményben sokkal többet kell elhasználni belőle ahhoz, hogy kellemesen meleg legyen odabenn. 

Az előbbiek miatt tehát célszerű már akár tavasz végén, nyár elején gondoskodni a tűzifa beszerzéséről. Amint megérkeznek a rönkök, mielőbb vágjuk őket rövidebbre egy fűrész segítségével, majd hasogassuk össze egy fejszével. Viszont a behordással még nyugodtan várhatunk, hadd száradjon a fa minél tovább kinn a napon, annál jobb lesz majd vele tüzelni. Ha esne az eső, takarjuk le fóliával.

Tartsuk karban az eszközöket!

Meglehetősen kellemetlen, ha csak akkor szembesülünk vele, hogy a szerszámaink le vannak amortizálódva, amikor már meghozták a fát és mielőbb neki kellene állni a feldolgozásának. 

Ezért már előtte nézzük át az eszközöket. A fejszét például élezzük meg, vizsgáljuk át alaposan, különösen a fej és a nyél illesztését, hiszen ez a kritikus pont. Ha nem tökéletes a rögzítés, akkor a fejsze feje leeshet, ami nem csupán bosszantó, de igen balesetveszélyes is. Keressük meg a hasítóékeket, hogy kéznél legyenek.

A fűrészeken is ellenőrizzük a lap vagy a lánc élességét, mert tompa eszközökkel sokkal tovább tart a rönkök feldarabolása, ami néhány köbméternyi fa esetében akár több órával is elnyújthatja a munkát.

(x)

Hirdetés