Hirdetés

A PTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ elsődleges feladata a hallgatók, orvosok, valamint az egészségtudományi képzésben részt vevők „manuális és kommunikációs készségeinek” fejlesztése.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) korábbi Szimulációs Oktatási Központja a régi főépület negyedik emeletén 280 négyzetméteren működött 2015 óta. Egy idén novemberben záruló projekt eredményeként ugyanakkor a nevében is megújult Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ hasznos alapterülete több mint hatszorosára, 1700 négyzetméterre bővült, teret adva a pécsi fogorvosképzés oktatási részlegének is. Az európai uniós pályázat keretében megvalósult beruházás bruttó összértéke meghaladja a 2 milliárd forintot. Az új oktatási központot hétfőn adták át ünnepélyes keretek között a pécsi orvoskaron – közölte az egyetem.

Fotó: Csortos Szabolcs

Mint írják, a PTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ elsődleges feladata a graduális és posztgraduális képzésben részt vevő orvostanhallgatók, orvosok, valamint az egészségtudományi képzésben lévők manuális és kommunikációs készségeinek fejlesztése, és ezzel a klinikai oktatási programok támogatása.

Kiemelik, hogy az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ tevékenysége iránti igény évről évre emelkedik, ezért vált szükségessé a terület jelentős növelése, és ezzel együtt a szimulációs oktatásban használt eszközpark modernizálása, megújítása. Hozzáteszik, hogy a beruházás keretében jelentősen nőtt az oktatóhelyiségek száma, továbbá egyes épületrészeket is teljeskörűen felújították.

Fotó: Csortos Szabolcs
  • A központban kialakítottak egy olyan tanműtőt, amelyben oktatási vagy demonstrációs célzattal valós orvosi eszközökkel végeznek oktatóműtéteket.
  • Újdonság a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiáit is felvonultató tanlabor is.
  • A kommunikációs készségek oktatását biztosító termeket valósághűen berendezett rendelőként, illetve kórteremként alakították ki.
  • A műveleti medicina koncepcióhoz tartozó egység a műveleti környezetben zajló prehospitális ellátás magas szintű oktatását teszi lehetővé.
  • Ezeken túl az oktatást támogató audiovizuális rendszert is fejlesztették.
Fotó: Csortos Szabolcs

A megújult 1700 négyzetméternyi területen belül 250 négyzetméter alapterületet foglal el a Fogászati Oktató Központhoz tartozó vadonatúj oktatási részleg, benne a fogorvostudományi képzést támogató 25 „fogászati fantomlabor munkaállomással”, 10 operációs mikroszkóppal, valamint az audiovizuális oktatást segítő modern rendszerrel – áll a közleményben.

Hirdetés