A szirup minden esetben valamilyen cukorféleség tömény oldata, cukor mellett általában egyéb oldott anyagokat is tartalmazhat. A szirupokat főleg a gasztronómiában, az élelmiszeriparban, valamint a gyógyszerészetben használják. Bővebben: Szirup vagy szörp: most akkor melyiket fogyasszuk?
Egyes változatait az élelmiszeriparban szörpnek is szokták nevezni, de a köznapi értelemben a szörp inkább gyümölcsszörpöt takar. De vajon melyiket érdemes fogyasztani? Mi a valódi különbség a két készítmény között? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.
Mik a gyümölcsszirupok?
A gyümölcsszirupok friss, tartósított, esetleg sűrített gyümölcslével, gyümölcsvelővel, valamint ezek keverékével ízesített cukorszirupok. Az utóbbi időben egyre több esetben alkalmazzák a glükóz-fruktózszirupot a szacharóz kiváltására. Az előírás szerint a szirupok szárazanyag-tartalma legalább 60 százalék, míg a gyümölcslé vagy velő tartalma minimum 33 százalék. Ugyanez elmondható a Szederka Gasztroshop szörpjeiről és szirupjairól, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak valódi gyümölcsöket.
A gyümölcsalapú szörpök esetében kizárólag a felhasznált alapanyagokra jellemző, az ízesített változatoknál viszont a gyümölcstől eltérő jellegű aromával is szabad ízesíteni. Ennél az “ízű gyümölcsszörp” megnevezést szokták feltünteni, így egyértelművé válik, hogy mást is tartalmaz. A termékhez antioxidánsként adagolt L-aszkorbinsavat azonban tilos C-vitaminként jellemezni, hiszen ezt törvény szabályozza.
Víz és kivonat alapú szörpök
Ezek szintén egy más kategóriát képviselnek. Jellemző rájuk, hogy cukorszirupból, ízesítővel és adalékanyagok hozzáadásával készítik őket meleg vagy hideg eljárással. A növényi kivonat alapú szörpök esetében viszont nem használható aroma, más természetes adalékanyag és ízesítő azonban engedélyezett.
Itt fontos megemlíteni, hogy az aromával készített szörpök megnevezésében mindig fel kell tüntetni a jelleget adó aroma nevét. Ezt “ízű szörp” formában szokták megtenni, amiből teljesen egyértelmű, hogy mit adnak hozzá. Az egyéb ízesítés esetében viszont a “vízalapú szörp” kifejezés használata kötelező. A víz és a kivonat alapú keverékek sok esetben már inkább üdítőitalnak számítanak.
Mi a különbség akkor a szirup és a szörp között?
Összességében a legfőbb eltérés, hogy a szirup inkább cukrosabb, töményebb, míg a szörp gyümölcsösebb, lágyabb. Lehetnek persze eltérések a kettő között, de a szörp egy olyan változat, amit vízzel hígítva fogyasztunk, a legtöbb boltban megtalálható. A szirupot pedig bár lehet vízzel inni, nem minden esetben ivásra használják. A gasztronómiában gyakran tűnik fel ételek mellett, hígítás nélkül tálalva. Állagra hasonlít a mézre, ízre pedig szintén édeskés. Nem ritka, hogy koktélokhoz keverik őket. Felhasználása tehát széleskörű, míg a szörpé kevésbé.
(x)