Hirdetés

A városképet elcsúfító graffitik eltávolításán dolgozik folyamatosan a Biokom NKft. Jelenleg különböző oldószereket tesztelnek a kertvárosi buszmegállók polikarbonát oldalfalain, hogy munkájukat még hatékonyabban végezzék.

A városüzemeltetési társaság az elmúlt időszakban sok energiát fektetett abba, hogy eltüntesse a közterületi bútorokat, oszlopokat, parkolóautomatákat elcsúfító graffitikat és matricákat. Megtisztították többek között a Tettye környékét, számos belvárosi utcát és az Apáczai körtér felnőtt játszóterét. Ezekben a napokban pedig a kertvárosi buszmegállók kerültek a Biokom fókuszába egy tesztidőszak keretében.

– Munkánk során többféle festékanyaggal találkozunk, így keressük azt a legoptimálisabb oldószert, amellyel hatékonyan tudunk tisztítani, ugyanakkor a felületet a legkevésbé vagy egyáltalán nem roncsolja – tudtuk meg Palotai Tamástól, a Biokom Nkft. kommunikációs és PR szakreferensétől.

A tesztelt oldószer hatékonyan távolítja el a festékanyagot, és nem károsítja a polikarbonát oldalfalat

A figyelem most elsősorban a polikarbonát oldalfallal rendelkező várókra irányul. Ahogy Herbai Attila, a társaság köztisztasági vezetője elmondta, ezekről a festék sokféle hígítóval eltávolítható, a legtöbb viszont károsítja a felületet. Úgy néz ki, most találtak egy olyan anyagot, ammelye ez a probléma kiküszöbölhető, és már sikerrel tesztelték a Krisztina téri, a Várkonyi Nándor utcai, valamint a Littke utcai buszmegállókban.

Sajnos sokszor előfordul, hogy a megtisztított helyeken pár napon belül ismét megjelennek a falfirkák, matricák. A Biokom éppen ezért hangsúlyozza, a pécsiek együttműködése is kell ahhoz, hogy megóvjuk a közterületi bútorok, eszközök állapotát. Amennyiben valaki graffitit vagy illegálisan elhelyezett matricákat lát, azt a Pécsi Közterület-felügyelet vagy a rendőrség munkatársainak jelezheti. A törvény szerint egyébként a graffiti elhelyezése rongálásnak minősül, az elkövető pénzbírsággal vagy akár szabadságvesztéssel is sújtható.

Hirdetés