12 C
Pécs
szombat, szeptember 28, 2024
KezdőlapPTEPTE: Itt a megoldás a villámárvizek ellen

PTE: Itt a megoldás a villámárvizek ellen

Június első felében került sor a PTE által vezetett városi csapadékvíz gazdálkodással foglalkozó „SpongeCity” nemzetközi pályázat projektegyeztetésére.

Városunkban egyre gyakoribbak a villámárvizek, amelyek heves esőzések során alakulnak ki. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot a város csatornarendszere és a zöldfelületek nem képesek elvezetni, így az esővíz elárasztja az utcákat, ezáltal jelentős károkat okozva – írta meg az egyetem közleményében.

A jelenség szinte minden települést érint, azonban Pécs a domborzati viszonyai miatt
kifejezetten veszélyeztetett.

A „SpongeCity” a klímavédelem területén belül a villámárvizek kockázatának csökkentésére, a hatékonyabb városi csapadékvíz-gazdálkodásra fókuszál – helyi szinten Pécset segítve ebben a feladatban.

A PTE vezetésével 12 ország települései, vízügyi igazgatóságai, fejlesztési ügynökségei dolgoznak közösen. A munka során vizsgálják a város domborzati jellemzőit, a csapadék által jelentett kockázatokat, valamint az ennek kezelésére jelenleg alkalmazható eljárásokat. Ezt követően akciótervet dolgoznak ki a városi csapadékvíz-gazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében.

A projekt keretében a PTE Természettudományi Kar kutatói az egyetem botanikus kertjében kísérleti esőkertet alakítanak ki. A kutatás eredményei városi esőkert-beruházások során alkalmazhatók.

Ezután ajánlásokat fogalmaznak meg a városvezetés számára a közterületeken létrehozott esőkertek tervezési munkáit.

A találkozón résztvevő szakmai szervezetek – Biokom, Tettye Forrásház, Dél-
dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Pécsi Városfejlesztési Zrt. – ismertették a hatáskörükbe
tartozó, tervezett csapadékvíz-gazdálkodási fejlesztéseket, és egyeztették, hogy a
„SpongeCity” szakmai ajánlásai miként építhetők be ezek megvalósításába.

Ezt követően megtekintették az épülő kísérleti esőkertet, ami 2024 őszétől a lakosság számára is látogatható lesz, így ők is ötleteket gyűjthetnek majd az otthoni vízmegtartáshoz.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő