Mi a különbség a garanciális szerviz és a kötelező szerviz között?

Hirdetés

A címben említett fogalmakkal gyakran lehet találkozni az elektromos járművek karbantartása és javítása során is. Bár mindkettő fontos szerepet kap, azonban különböző célokat szolgálnak és eltérő feltételek jellemzőek rájuk. A cikkben sorra vesszük a különbségeket, hogy segítsünk eligazodni ezen a területen. 

Mielőtt végignézzük a különbségeket, érdemes kitérni arra, hogy mire kell figyelni az elektromos járművek vásárlása során. A kényelem, a funkcionalitás és a dizájn mellett ebben az esetben is fontos szempont, hogy mely márka termékére esik a választás. Ha fontos a minőség, akkor érdemes a ZTECH elektromos járművek mellett dönteni

Azonban azt hangsúlyozni kell, hogy nagykereskedésről van szó, ezért kizárólag partnercégek felé értékesítenek. Amennyiben valaki magánszemélyként szeretne ZTECH járművet vásárolni, azt a partnereken keresztül teheti meg. Most pedig térjünk vissza a cikk eredeti témájához, vagyis ahhoz, hogy mi a különbség a garanciális és a kötelező szerviz között.

A különbségek

A garanciális szerviz esetében a jótállási idő alatti meghibásodások javítása történik a feltételek teljesítése mellett. Ezt a gyártó biztosítja a vásárló számára, ezért minden esetben azt az üzletet kell felkeresni, ahol a jármű vásárlására sor került. A gyártó vagy az általa meghatalmazott szerviz ingyenesen végzi el a szükséges javításokat, valamint az alkatrészcseréket.

Ezzel szemben a kötelező szerviz a félévente sorra kerülő szervizeltetést jelenti. Nevezhetjük időszakos karbantartásnak is, amelynek köszönhetően meg lehet előzni a meghibásodások kialakulását. Ebben az esetben kötelező jellegű a szerviz, amennyiben nem kerül sor rá, akkor az könnyen eredményezheti a garancia elvesztését, szóval rendszeresen sort kell keríteni rá. Mindenképpen olyan megbízható helyre érdemes vinni a járművet, ahol ismerik a gyártó előírásait és szabványait.

Mennyi ideig érvényes a garancia?

A járművekre vonatkozó garancia időtartama és feltételei gyártónként eltérőek lehetnek. Ezzel kapcsolatban minden esetben érdemes érdeklődni a vásárlás során. Például a ZTECH járművek esetében a törvény által megszabott idő függ a jármű árától. 10.000-250.000 Ft között két év, 250.000 Ft felett pedig három év garancia jár.

Követni kell a gyártó előírásait

Reméljük, hogy a cikk által sikerül megkülönböztetni a garanciális szerviz és a kötelező szerviz fogalmát. Az előbbi a garanciális időszakon belül fellépő hibák esetén ingyenes javításokat biztosít, míg az utóbbi rendszeres karbantartási folyamatot jelent. 

Mindkettő jelentős szerepet játszik az elektromos járművek állapotának megőrzésében, ezért fontos, hogy pontosan kell követni a gyártó előírásait, és időben sort keríteni a szükséges karbantartásokra.

(x)

Hirdetés