Hirdetés

Az illegális hulladékok kezelése és eltávolítása komoly kihívást jelent városszerte. Bár az önkormányzat és az illetékes szolgáltatók is sokat tesznek azért, hogy felszámolják a problémát, ez a lakosság együttműködése nélkül nem sikerülhet.

Zag Gábor, Pécs alpolgármestere közösségi oldalán osztott meg a napokban egy képet arról, milyen állapotokat tapasztalt a Szigeti úthoz közeli kis utcákban. A hulladékgyűjtő edények mellett nagy halmokban állnak a kiselejtezett bútorok, kartondobozok, nem ritkán az építési törmelék. Az illegálisan elhelyezett hulladék amellett, hogy rontja a városképet, környezeti és egészségügyi kockázatokat is rejt.

Ahogy az alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a környék problémáját jól ismeri. Többször elfordult már, hogy egyesek a nem használt bútorokat a kukák mellé hordják, de kerülnek ki nagy kartondobozok is, amiket a lakók nem vágnak szét, hogy beleférjenek az edénybe. A helyzet megoldása érdekében igyekeznek mindent megtenni, de ehhez szükséges a lakosság együttműködése is.

– A hulladék mielőbbi elszállítását kértem az illetékesektől, ez csak rövidtávú megoldást jelent mindaddig, amíg egyesek nem a kijelölt lomtalanítási napokon, vagy nem a kijelölt helyen szabadulnak meg a hulladéktól – hangsúlyozta posztjában Zag Gábor.

A Biokom NKft. a jelzést követően a szemetet a területről a napokban már el is szállította. A munka során tíz helyszínről összesen csaknem kilenc köbméter hulladékot gyűjtött össze a városüzemeltetési cég.

Az elszállíttatás az ingatlanhasználó feladata

A hulladék kihelyezése az edények mellé egyébként illegális tevékenységnek minősül. Gálfi Andreától, a Dél-Kom NKft. szolgáltatási koordinációs vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a területi szolgáltató kötelezettsége csak a hulladékgyűjtő edények ürítésére terjed ki. Kivétel ez alól a lomtalanításkor szabályosan kihelyezett, valamint a társaság által rendszeresített, jelzéssel ellátott zsákban összegyűjtött hulladék elszállítása. Minden más esetben az elszállíttatás az ingatlanhasználó feladta, vagyis családi ház esetén a ház tulajdonosáé, társasház esetén pedig, a közös képviselő útján, a társasházé.

Annak érdekében, hogy minél többen tisztában legyenek a hulladékok elhelyezésére vonatkozó szabályokkal, Zag Gábor az érintett társasházakba tájékoztató anyagokat juttat el.

A hulladékudvarokban egész évben leadhatjuk a felesleges holmikat

Többféle, szabályos módja is van annak, hogyan megszabaduljunk a háztartásban felhalmozódott lomoktól. A Dél-Kom évente kétszer – tavasszal és ősszel – szervez lomtalanítást, amelynek időpontjáról minden esetben előre tájékoztatja a lakosságot. Amennyiben év közben mégis keletkezik olyan hulladék, ami a tárolóedényekben nem fér el, a hulladékudvarok egyikében díjmentesen leadhatjuk.

A hulladékudvarok elérhetőségei, valamint a leadható hulladékokra vonatkozó szabályok megtalálhatók a Dél-Kom honlapján.

Zag Gábor végezetül azt emelte ki, hogy a terület önkormányzati képviselőjeként igyekszik mindent megtenni, hogy a körzete rendben legyen, ehhez azonban közös erőfeszítésre és a jogszabályok betartására is szükség van.

Hirdetés