Hirdetés

Szombaton rajtol a labdarúgó NB III. új szezonja, a tavasszal még a másodosztályban szereplő, onnan kieső PMFC a Dunaföldvárt fogadja 17:30-kor a Stadion utcában. A klub sajtótájékoztatón számolt be a csapat körüli legfontosabb hírekről.

Új tulajdonos egyelőre nincs, ez jelenleg biztosra vehető. A PMFC péntek délelőtti sajtótájékoztatójának legelején ugyanis Kulcsár Árpád sportszakmai igazgató igyekezett rövidre zárni ezt a témakört azzal, hogy amint érdemleges híreik lesznek a hátteret illetően, a klub tudatni fogja azt a közvéleménnyel.

Sokkal okosabbak tehát nem lettük annak kapcsán, hogy György Tamás megy vagy marad, viszont épp Kulcsár Árpád személye által kaptunk választ egy másik kérdésre, ami már a sportszakmát érinti.

Kulcsár Árpád (középen) ismét sportszakmai igazgatóként dolgozik

– Régi-új ember vagyok most ezen a széken, hiszen korábban voltam már egyszer ebben a pozícióban, most pedig úgy akalultak a dolgok, hogy ismét rám várt a feladat a nyár elején, hogy építsünk egy új csapatot – mondta el Kulcsár Árpád. – Amikor két éve távoztam a sportigazgatói posztról, akkor is úgy adtam át a helyemet, hogy Aczél Zoltán szerettem volna megnyerni a kispadunkra, és bár ez akkor nem jött össze, végül csak itt ülünk egymás mellett.

Aczél munkáját a szakmai stábban Jásper Péter asszisztens edzőként segíti majd a szezonban – aki e mellett a PMFC U19-es csapatát is vezeti –, Sólyom Csaba kapusedzőként, Veréb Viktor erőnléti edzőként, míg Lutz András videoelemzőként tagja még a szakmai stábnak.

– Ami a keretet illeti, nem volt épp könnyű dolgunk, hiszen 18 játékos távozott a nyáron, és eddig 12 új futballista érkezett – szögezte le Kulcsár. – Jelenleg 20 fős keretünk van, 2 kapussal és 18 mezőnyjátékossal, várhatóan még 2 igazolásunk lesz a nyáron. Amikor nekiálltunk játékosokat keresni, két fő szempont lebegett a szemünk előtt. Egyrészt igyekeztünk olyan futballistákat idehozni, akiknek valamilyen kötődésük van a PMFC-hez, vagy a városhoz. E mellett az is fontos volt, hogy olyan játékosok is érkezzenek, akik voltak már feljutó csapatok tagjai, van ilyen típusú rutinjuk.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a PMFC sajtótájékoztatója

A klub hivatalos célkitűzése is elhangzott, amely az NB III. Dél-nyugati csoportjának első három helye, azaz a dobogóra kellene odaérnie a Pécsnek. Amikor felvetettük, hogy talán kicsit „megúszós” ez a vállalás, a sportszakmai igazgató igyekezett árnyalni a képet.

– Tudjuk jól, hogy a szurkolók részéről csak a bajnoki és a feljutás az elfogadható eredmény – szögezte le Kulcsár. – Higgye el mindenki, hogy ezt i is így éljük meg, és mindannyian ezért is dolgozunk a klubnál. Azt azonban látnia kell mindenkinek, hogy gyakorlatilag egy teljesen új csapatot kell felépítenünk, aminek még csak a legelején vagyunk. Nagyon későn álltunk össze, és az persze jó hír, hogy nevek alapján jó játékosokat sikerült idehoznunk, felelőtlenség lenne túlzott elvárásokat támasztani. Nem akarjuk becsapni a szurkolókat. Mert persze mondhatnánk azt, hogy célé az első hely, de ha az nem jön össze azonnal, akkor csalódás lesz belőle. Szeretnénk, szeretnék őszinte lenni, és szakmailag azt gondolom jelenleg az első három hely valamelyikének megszerzése a reális elvárás.

Az új vezetőedző, Aczél Zoltán is ráerősített erre, igaz ő Kulcsárnál jóval sarkosabban fogalmazott.

Aczél Zoltán megtiszteltetésnek érzi, hogy a PMFC-t irányíthatja

– Június 21-én kezdtük el a munkát a csapattal, és bár akkor még nem tudtam, hogy hány játékos fog távozni, be kell vallanom, nem gondoltam volna, hogy a pécsi futball lehet ennyire mélyen – vallotta be a szakember. – Az első két hétben alig-alig tudtunk dolgozni, olyan kevesen voltunk, illetve annyi volt a próbajátékos. A Szentlőrinc elleni edzőmeccs után nyelnem is kellett nagyot, annyire kilátástalan volt az egész. Amit azonban a vezetőség azóta megtett a keret építése kapcsán, az kalapemelést érdemel, most már azért tudunk érdemben dolgozni, és alakulnak is a dolgaink.

Aczél hangsúlyozta, hogy osztálytól függetlenül rang a PMFC edzőjének lenni, és szeretne is megfelelni a szurkolói elvárásoknak.

– Nem lehet más a PMFC célja, mint rövid időn belül visszavinni a klubot a futballtérképre – szögezte le a edző. – A Dunaföldvár ellen természetesen három pontot akarunk szerezni, és ez a játékosaim mentalitásán biztosan nem is fog múlni, nagyon jó szellemű csapatom van. Valóban jól sikerültek az igazolások, de nagyon különböző állapotban, eltérő meccsszámmal a lábukban érkeztek hozzánk, ez pedig nem múlik el nyomtalanul. Lehet, hogy az elején még látható lesz az összeszokatlanság, és ezzel nincs is baj, de a hozzáállásban nem lehet hiba.

A vezetőedző elmondta még, hogy a védelembe és a középpálya közepére még érkezhet játékos, amire szükség is lenne, arra azonban aligha kell számítani, hogy deffenzív focival rukkol majd elő a PMFC az NB III.-ban.

Helesfay Donát

Helesfay Donát, a csapat legrutinosabb tagja arról beszélt a sajtótájékoztatón, számára nem volt kérdés, hogy a kiesés után is marad a klubnál.

– Itt születtem, itt nőttem fel, a PMFC-ben nevelkedtem, és a múltban minden alkalommal amikor lehetőségem volt rá, itt is játszottam – mondta a kapus. – Egyértelmű volt, ha számítanak rám akkor maradok. Az életkorom miatt minden meccset amit a pályán tölthetek, ajándékként fogok fel. A kiesés nagyon megviselt, hosszú évek sorozatos rossz döntései miatt jutottunk ide, de ezen már nem tudunk változtatni. Most már előre kell tekintenünk, és visszajutni oda, ahová a PMFC való.

A Pécs régi-új játékosa, Hegedűs Márk is hasonlóan vélekedett.

Hegedűs Márk szeretne segíteni a PMFC-nek

– Nem volt kérdés, hogy megpróbálok segíteni a klubnak, már csak azért is, mert a múltban a PMFC is nagyon sokat segített nekem – hangsúlyozta a szélső. – Bármelyik osztályban megtiszteltetés a PMFC-t képviselni, és ezt az attitűdöt igyekszünk átadni az új csapattársaknak is. A jövőre nézve a lényeg az, hogy kialakuljon a megfelelő kohézió.

Kiemelt képünkön balról jobbra: Helesfay Donát, Hegedűs Márk, Kulcsár Árpád sportszakmai igazgató, Aczél Zoltán vezetőedző és Vereby-Csethe Bence, a PMFC sajtófőnöke

Fotók: Kurdi József

Hirdetés