23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapTOPPéterffy reméli, a kisebb demokratikus erők nem segítik vissza a városvezetésbe a...

Péterffy reméli, a kisebb demokratikus erők nem segítik vissza a városvezetésbe a Fideszt

A városvezető politikai erő, a „Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület” újra Fürj Csabát indítja a 15-ös választókerületben. A szavazategyenlőség miatt megismételt választáson a kormánypártok viszont jelöltet cserélnek és a veterán Kővári Jánost indítják. Horváth Csaba pécsi politológus az ATV-ben azt mondta: egy olyan leharcolt, álcivil pártkatonát állít csatasorba a Fidesz, aki már négy választást bukott el a városban.

Június 9-én az ellenzéki szövetség jelöltje, Fürj Csaba, és Vörösné Deák Andrea (Fidesz-KDNP-ÖPE) ugyanannyi szavazatot szerzett a 15-ös egyéni választókerületben, ezért meg kell ismételni a voksolást ebben a körzetben. A szavazásnak azért van jelentősége, mert ugyan Péterffy Attila nagy fölénnyel győzte le fideszes versenytársát a polgármester-választáson, a képviselő-testület összetételét illetően döntetlen közeli eredmény alakult ki. A Fideszé lesz a legnagyobb frakció, de a két nagy politikai erő közül egyiknek sincs többsége. Ezzel az egy mandátummal mindkét oldal nagyot tudna erősödni.

Politológus: civil helyett álcivil jelölt a Fidesznél

Kővári János

A Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség a héten jelentette be, hogy lecseréli képviselőjelöltjét, és a régi motoros Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnökét indítja a körzetben. Kővári egyéni választókerületben is megmérette magát júniusban, de alulmaradt Siposné Bikali Évával szemben, így hosszú idő után nem került (volna) be a közgyűlésbe. Információink szerint Kővári az elmúlt hetekben minden elkövetett, hogy ő legyen a jelölt a 15-ös körzetben. Az ATV szerda esti Híradójában a veterán politikus azt mondta, a Kertvárosban civil tevékenysége miatt széles körben ismert Vörösné Deák Andrea magánéleti okból lép vissza a jelöltségtől.

Dr. Horváth Csaba pécsi politológus az ATV-nek azt mondta, a kormánypárti szövetség jelöltcseréje mögött a Fidesz áll, amely most egy leharcolt, álcivil pártkatonát indít. Mint mondta, Kővári már négy választást bukott el, két országgyűlésit és két önkormányzatit.

Fürj Csaba lesz a városvezető szövetség jelöltje

Fürj Csaba

Péterffy Attila polgármester az ATV Híradójában arról beszélt, reméli, a kisebb demokratikus politikai erők belátják, hogy a Fidesz szekerét tolják, ha megint jelöltet állítanak a körzetben.

Bízik benne, hogy ezek a politikai erők nem segítik vissza a városvezetésbe a Fideszt, ami hatalmas adósságot hagyott maga után 2019-ben, amelyet az új városvezetés fizetett vissza az elmúlt években.

A Kutyapárt biztosan nem vesz részt a megismételt voksoláson, a párt régiós koordinátora a Mecseki Müzlinek azt mondta: mivel a közgyűlésbe kompenzációs listán bekerültek, ennek az időközinek már nincs tétje számukra.

A Híradóban elhangzott: a városvezető szövetség ismét Fürj Csabát indítja a körzetben. Jelölőszervezetük, a Pécs Jövőjéért Egyesület július közepén nevet váltott. Most már a „Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület” név fog szerepelni a szavazólapokon.

Aki külön indul, a Fideszt erősíti

Az LMP-s Keresztes László Lóránthoz kötődő Pécs Most Egyesület és a Mellár Tamás országgyűlési képviselőt a soraiban tudó Mindenki Pécsért Egyesület szerdán nyílt levélben azt kérte Péterffy Attilától, hogy civil jelölt, és ne egy „pártkatona” mögé álljon be az általa vezetett szövetség. A két szervezet összefogva a június 9-ei választáson a legtöbb választókerületben önálló jelöltet indított Péterffyék jelöltjeivel szemben, akárcsak a magát szintén ellenzékinek mondó Tiszta Kezek Egyesület, valamint a Kutyapárt. Az ellenzék megosztottsága miatt így számos körzetet tudott nyerni a Fidesz, sőt, a kormánypárt nyerte a legtöbb egyéni mandátumot. A töredékszavazatok révén, kompenzációs listáról mindhárom kisebb ellenzéki szervezetnek bejutott a közgyűlésbe egy-egy képviselője. A megismételt szavazáson azonban a töredékszavazatok már „nem játszanak”, a Kutyapárt ezért döntött úgy, hogy nem indít jelöltet.

A kampány hivatalosan szombaton, augusztus 3-én indul, akkortól lehet felvenni az ajánlószelvényeket. A választás szeptember 22-én lesz.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő