21 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapTOPGazdag múlt, erős szakmai és erkölcsi pillérek: 130 éves a Kodály utcai...

Gazdag múlt, erős szakmai és erkölcsi pillérek: 130 éves a Kodály utcai óvoda

A Pécsi Városközponti Óvoda Kodály Zoltán Utcai Tagóvodája 130. születésnapját ünnepli. Az 1894-ben alapított intézményben egész héten a jeles jubileumot ünneplik, hétfőn szakmai napot tartottak az ovi egykori és jelenlegi dolgozóival.

– Akik itt vannak, azoknak szívügyük az óvoda, merthogy a gyerekeké a  jövő – ezzel a gondolattal köszöntötte az ünneplőket ma délután Hirdiné Deák Diána, a Pécsi Városközponti Óvoda igazgatója, aki azt is hozzátette, anélkül, hogy bele ne tennék a pedagógusok a szívüket, lelküket és szakmaiságukat, nem lennének képesek elérni, hogy egyszer felelős, a világra nyitott felnőttek váljanak a rájuk bízott gyermekekből.

Hirdiné Deák Diána

A Kodály utcai ovi története nagyon régre nyúlik vissza, hiszen 1894-ben nyitotta meg kapuit az intézmény, hogy aztán az elmúlt 130 évben, más-más néven ugyan, de folyamatosan várja a gyerekeket. Ezt az évfordulót ünneplik ma, és egész héten az óvodában. Hétfőn a szakmáé a főszerep, de a hét többi napján már a gyerekek körül forog majd minden.

Az óvoda dolgozói énekes műsorral is készültek

A Mesevilág bábelőadással készül a kicsiknek, de lesz kézművesdélelőtt is. A hét egyik napja a mozgás jegyében telik majd, egy pályázaton nyert új, mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedhetnek meg az óvoda növendékei, akik kipróbálhatnak majd egy akadálypályát és ügyességi versenyen is részt vehetnek. Kurucz Ildikó népi énekes, táncos játékokkal fogja megismertetni az ovisokat, arról pedig az intézményben most megnyílt óvodatörténeti kiállítás gondoskodik, hogy a szülők se maradjanak program nélkül.

A szakmai napon tartott ünnepségen részt vett a város vezetése is, Péterffy Attila polgármester két alpolgármesterével, Nyőgéri Lajossal és Zag Gáborral volt ott az eseményen. Péterffy köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 130 éves óvoda és Pécs között nagyon sok hasonlóságot lehet felfedezni.

Péterffy Attila

– A Kodály Zoltán utcai óvoda egész lénye olyan, mintha egy kicsi Pécs lenne, kicsi pécsieknek – mondta a polgármester. – Hogy miért gondolom így? Egyrészt azért, mert az óvodának nagyon komoly múltja van, éppen úgy, mint szeretett városunknak. 130 éve működik az intézmény, így a Kodály Pécs legpatinásabb óvodája. Ez az épület őrzi a legtöbb nevetést és mosolyt, a legtöbb örömet és bánatot, immár 130 évre visszamenően. Ám, csakúgy mint Pécsnek, a gazdag múlt, az örökség önmagában az óvodának sem lenne elegendő. Ahhoz, hogy vonzó legyen a szülők és gyermekek számára, szüksége van folyamatos fejlődésre. Előremutató, hívogató pedagógiai programra, és megújuló, nívós környezetre. Ugyanakkor egyéb párhuzamokat is találhatunk Pécs és az óvoda között. Például azt, hogy mindkettő vezetői nagyra tartják a befogadást, a sokszínűséget, a környezetvédelmet, a fenntartható fejlődést. Gazdag múlt, erős, vaskos szakmai és erkölcsi pillérek és tiszta, világos jövőkép. Azt gondolom, hogy ezek ugyanúgy nélkülözhetetlenek egy óvoda, mint egy város életében. Ám ha kellő tisztelettel nyúlunk a hagyományainkhoz, kellő szakmai alázattal a napi munkához, akkor bizakodva tervezhetjük a jövőt is. Legyen szó városról vagy óvodáról.

A köszöntők után a Kodály óvodapedagógusai zenés műsorral készültek, és a közönség hangszálait is igyekeztek megmozgatni egy kis közös énekléssel. Az ünnepi program a Kodály ovi egykori óvónője, Krémer Kata előadásával folytatódott. Az intézményben 1982 és 2021 között 39 évet eltöltő Krémer mutatta be az ovi elmúlt 130 évét.

Krémer Kata mutatta be az intézmény történetét

Ahogyan az az eseményen elhangzott, az óvoda dolgozói régóta készültek már erre a hétre, de a jubileumi programok nem érnek véget pénteken. A szülőknek ugyanis jövő  tavasszal egy bált szerveznek majd.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő