Hirdetés

A Veterán Zsiguli Egyesület kilencedik alkalommal rendezi meg Retropartyzánok néven futó veterán- és retróautó kiállítását, amelynek ezúttal az Expo Center ad otthon szeptember 21-22-én.

A régi autók szerelmeseinek is van egy csoportja, amely kifejezetten a szocializmus idején a magyar közutakon futó gépcsodákért rajong. Épp ez volt az indítéka a Veterán Zsiguli Egyesületnek bő egy évtizeddel ezelőtt, amikor először rendezték meg a Retropartyzánokat.

– Az első három évben még Csepelen tartottuk meg a rendezvényt, ott kaptunk egy üres, kicsit lepukkant csarnokot – mesélt a kezdetekről Vukmann Attila, a Veterán Zsiguli Egyesület elnöke, a kiállítás főszervezője. – Már akkor is az volt a célunk, hogy a ’60-as, ’70-es és ’80-as években a magyar utakon futó autókat mutassuk be a régi autók kedvelőinek.

A kínálat mára már bővült, az évek múlásával ugyanis a ’90-es évek gépcsodáiból is kiállítanak majd az Expo Centerben. Ezzel együtt is igazi retró életérzés lengi majd körbe szombaton és vasárnap a rendezvényt, hiszen az elmaradhatatlan zsigulik mellett Kis-Polskik, korabeli Skodák, Moszkvicsok és Zaporozsecek szerepelnek a kínálatban. Az Expo épületén belül összesen 110 autót állítanak ki, és ami az igazi pikantériája az eseménynek, hogy sok gépcsoda tulajdonosa ott lesz majd a járműve mellett, és bárkinek aki kíváncsi, elmesél mindent, amit csak tudni kell az autójáról. Sőt, nem kizárt, hogy egy-egy kocsiba még be is lehet majd ülni.

– Ízelítő gyanánt a szocializmus idejéből származó darabok mellett azért lesznek korabeli nyugati autók is, néhány Mercedessel és BMW-vel is találkozhatnak a kilátogatók – magyarázta Vukmann. – Ami szerintem igazán különlegessé teszi a kiállításunkat, az a valódi interaktivitás. A fix kiállítási darabok mellett ugyanis bárki, akinek van egy-egy féltve őrzött régi autója, az elhozhatja magával, beállhat vele az Expo belső parkolójába és így egymásnak is megmutathatják autóikat az emberek, gyakorlatilag vendég-kiállítókká válnak.

Szombaton 10-19 óráig, vasárnap pedig 9-16 óra között várja az érdeklődőket a Retropartyzánok. A szervezés tetemes költsége miatt a Veterán Zsiguli Egyesület 2000 forintos támogatást kér a látogatóktól – azonban elnézve a részletes programot, a régi autók kedvelőinek ez szinte olyan, mintha ingyen lenne.

Íme egy kis ízelítő a hétvégi felhozatalból:

  • A 125 éves Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményéből érkezik erre a két napra Pécsre az első magyarországi Suzuki Swif és Audi TT cabrio, illetve a szentgotthárdi gyárból az első Opel Astrát is kiállítják.
  • Az Expo Center udvarán lesz drift bemutató
  • Egy Skoda 110r-t és egy Fiat 125-öt tesztvezetésen ki is lehet próbálni
  • Lehetősége lesz a résztvevőknek arra is, hogy egy Robur busszal és platóssal sétautat tegyenek Pécsen
  • Tizenöt autóból álló konvojokban túrát szerveznek majd, amelynek keretében be lehet járni a mecseki szerpentineket, el lehet menni Orfűre és a TV toronyhoz, de a nemrég átadott, és azóta közkedveltté vált Misina Tetőponthoz is ellátogatnak a csoportok.
  • Aki saját veterán autóval érkezik, az ügyességi versenyen is próbára teheti magát
  • Szombaton délután (15 óra) az Oldtimer Club Pécs által minden szeptemberben megrendezett Nemzetközi Veterán Jármű Találkozó résztvevői is ellátogatnak a Retropartyzánokra.

És egy kis videós kedvcsináló:

Minden további részlet a Retropartyzánok weboldalán és Facebook-oldalán található meg.

Hirdetés