Hirdetés

Az otthoni nyomtatók kínálata ma már kiemelten széles. Különféle típusok, árkategóriák és extra funkciók között kell eligazodnunk, amely nem minden esetben egyértelmű. Ebben a cikkben a lézernyomtatókról olvashatsz részletesebben, melyek segítségével talán könnyebb lesz a választás.

Mire fogjuk használni nyomtatónkat?

Elsődlegesen azt kell átgondolnunk, hogy mire is fogjuk használni nyomtatónkat. A lézernyomtatók elsődlegesen ugyanis akkor ajánlottak, amennyiben leginkább egyszerű dokumentumokat tervezünk nyomtatni, nem pedig fényképeket és részletesen kidolgozott ábrákat. Különösen ideális abban az esetben, amennyiben esetenként nagyobb mennyiségben is tervezünk nyomtatni, emiatt tehát a nyomtatási sebesség is releváns számunkra. A lézernyomtatókhoz használt minőségi HP toner ugyanis sok oldalnyi nyomtatást képes biztosítani.

Beszerzési ár és fenntartási költségek

A felhasználási cél mellett a meghatározott költségvetés is kérdéses. A lézernyomtatókról alapvetően elmondható, hogy beszerzési áruk általánosságban magasabb, azonban üzemeltetési költségük hosszútávon kedvezőbb a tintasugaras nyomtatóhoz képest. Ennek oka, hogy a tinta patronok oldalankénti nyomtatási költsége magasabb, mint az olyan lézernyomtatókhoz használt tonereké, mint például egy Epson toner.

A nyomtató üzemeltetése tehát elsődlegesen attól függ majd, hogy a toner hány oldal nyomtatására alkalmas. Ebből könnyedén számolhatunk egy oldalankénti toner árat, amely remek alapot ad a különböző nyomtatók összehasonlítására.

Extra funkciók figyelembevétele

Végezetül az különböző extra funkciókról is el kell döntenünk, hogy vajon szükségünk van-e rájuk vagy sem. Ilyen többek között az automatikus kétoldalas nyomtatás, a különböző papírméretek kezelése, valamint a szkennelési és másolási funkció. Mindezek ugyanis egyre inkább elérhetőbb lehetőségek, azonban nem minden esetben használjuk ki őket.

(x)

Hirdetés