Hirdetés

Nyilvánosságra hozta legfrissebb rangsorát a The Campus Advisor, amelyben a legélhetőbb egyetemvárosokat veszik sorra. Pécs a tavalyi 46. pozícióból a 14-re ugrott előre, így többek között olyan világhírű városokat előz meg, mint London, Krakkó, Barcelona vagy Párizs.

Ahogy a Pécsi Tudományegyetem sajtóközleményében olvasható, a rangsor többek között olyan szempontok szerint minősíti a városokat, mint az akadémiai kiválóság, a hallgatóbarát légkör, a költségek tekintetében az ár-érték arány, a kulturális sokszínűség, a biztonság vagy az éjszakai élet. A visszajelzéseket, véleményeket az egyetemi hallgatóktól gyűjtötték össze, ez alapján érte el Pécs a 14. helyet. Budapest egyébként éppen csak lemaradt a képzeletbeli dobogóról, az értékelések alapján a főváros a negyedik legélhetőbb egyetemváros lett Európában.

– Azt gondolom, erre az eredményre méltán lehet büszke mindenki Pécsen és a Pécsi Tudományegyetemen, de akár minden magyar magáénak érezheti a sikert, hiszen fővárosunk és a baranyai vármegyeszékhely is kimagasló eredményt ért el – mondta el Tarrósy István professzor, a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója a friss rangsor kapcsán. – Az is árulkodó, hogy több mint 30 helyet lépett előre városunk a tavalyi rangsorhoz képest. Nem véletlen az a tendencia, amely megmutatkozik egyetemünkön, vagyis néhány év leforgása alatt megduplázódott a külföldi hallgatóink száma. Az a tény, hogy a határainkon túlról érkezők körében is egyre népszerűbb a PTE, remek visszajelzés számunkra, hogy a nemzetközi stratégiánk, amelyet évekkel ezelőtt meghatároztunk, stabil alapokon nyugszik, és jó az irány. A most nyilvánosságra hozott rangsor pedig objektív módon erősíti meg mindezt.

A rangsor első három helyezettje Prága, Heidelberg és Galway lett, de utóbbihoz képest mindössze egyetlen tizeddel maradt le Budapest. 

A teljes rangsor itt tekinthető meg: The Campus Advisor – Articles

Kiemelt képünk forrása: Csortos Szabolcs/PTE

Hirdetés