Hirdetés

A hírekben gyakran hallunk költségvetési csalásokról, amikor elfognak ilyen bűncselekményt elkövető személyeket vagy bűnszervezeteket. De vajon tisztában vagyunk-e vele, hogy mit jelent ez, azaz mit is követhettek el ezek az emberek?

A költségvetési csalás vétsége miatt akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. Ennek tényállása minden közpénzekkel kapcsolatban elkövetett, vagyoni hátrányt okozó elkövetési magatartást magában foglal. 

Százezer forintot meghaladó vagyoni kár esetén állapítható meg nevezett bűncselekmény elkövetése. A büntetés azonban meghatározott esetekben korlátlanul enyhíthető, amennyiben az érintett a vádemelésig megtéríti az okozott vagyoni hátrányt.

A költségvetési csalás új tényállása

A következő bűncselekmények tartoznak ide:

Bevételi oldalon:

  • Adócsalás
  • Munkáltatóként azzal összefüggésben elkövetett adócsalás
  • Jövedékkel való visszaélés
  • Csempészet
  • Áfacsalás
  • A csalás minden egyéb olyan esete, ami a költségvetés sérelmét eredményezi

Kiadási oldalon:

  • Gazdasági előny megszerzése jogosulatlanul
  • Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése
  • A csalás minden egyéb olyan esete, ami a költségvetés sérelmével jár

Hivatalos személyekhez hasonló jogi védelmet élveznek a közfeladatot ellátó személyek is

Egy másik gyakran felmerülő téma a médiában, amikor hivatalos személy ellen követ el valaki erőszakot. Közfeladatot ellátó személy azonban nemcsak hivatalos személy lehet, hanem idetartozik minden olyan személy, aki közérdekű feladatot lát el, azaz tevékenységét a közösség érdekében végzi. 

Ma már ők is különleges jogi védelmet élveznek, hasonlóképpen a hivatalos személyekhez, mivel a munkájuk során adódhatnak olyan helyzetek, ahol védelemre lehet szükség. Amennyiben valaki egy közfeladatot ellátó személyt bántalmaz a munkája végzése során, akkor súlyosabb büntetésre számíthat, mintha ugyanazt a bűncselekményt egy magánszemély terhére követné el.

Kik a közfeladatot ellátó személyek?

A törvény pontosan meghatározza a közfeladatot ellátó személyek körét. A teljesség igénye nélkül idetartozik az állami oktatási intézményben oktató tanár, az állami egészségügyi intézményben közfeladatot ellátó orvos és egészségügyi dolgozó, a bíró és a bírósági dolgozók, a szociális munkások, a közműszolgáltatók munkavállalói. 

De nem hagyhatjuk ki a postásokat, a katonákat, a polgárőröket, az egyházi személyeket, a védőket, a tűzoltókat, a vadászt, a közterület-felügyelőt és a buszvezetőt sem. 

Hasonló jellegű ügyekben ha gyanúsítottként vagy vádlottként szerepelünk, érdemes felvenni a kapcsolatot dr. Janklovics Ádám büntetőügyvéddel, aki szakszerű védelmet biztosít. A büntetőeljárás bármely szakaszában teljes körű védelmet biztosít, a nyomozás megindításától kezdve a jogerős befejezésig. A felkészült hatóságokkal szemben felelőtlenség egyedül védekezni, mindenképpen célszerű egy rutinos szakembert megbízni.

(x)

Hirdetés