Hirdetés

Ismét szenzációs kiállítással kápráztat el bennünket a Bak Antik & Modern Galéria. Ezúttal Rétfalvi Sándor szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás szeptember 27-én Pécsen, a Jókai utca 3-ban.

Táj felhőben II. – 1982

Nem túlzás kijelenteni, hogy Rétfalvi Sándor a háború utáni Magyarország egyik legjelentősebb szobrásza volt. Korai művészetére egyfajta expresszív realizmus jellemző. Rusztikus, kissé durva felületű szobrain az érzelmek mélyreható, egyértelmű kifejezése valósul meg. Kiemelkedő oktatói munkája, a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola és a Villányi szobrász szimpózium megalapítása, a viaszveszejtéses eljárás első hazai alkalmazója. Csak hogy néhányat említsünk maradandó tevékenységei közül.

Bármerre is járunk Pécs belvárosában szinte biztosra vehető, hogy Rétfalvi-szoborra bukkanunk. A Színház téri díszkutak, Bacchus-szobor az alagútnál, Mátyás király az egykori MHB Bank székházon, havihegyi korpusz, Székesegyház bronzkapui, és még sorolhatnánk jelentősebbnél jelentősebb köztéri alkotásait.

A Pécsi Bazilika Szent István tér felőli kapujának kazettaelemeinek prototípusai a kiállításon is megtekinthetők a nagyközönség számára csak úgy, mint a Bacchus-szobor kicsinyített bronz verziója. Számtalan kiemelkedő szabadtéri alkotásán túl az életmű legizgalmasabb részét mégis absztrakt, táji világot idéző kisplasztikái képviselik.
„Táj napsütésben”, „Táj felhőben” és „Táj villámmal” című szobrai ékes példái ennek az egységes, jól megkomponált alkotói korszaknak.


Munkásságát számtalan díjjal ismerték el:
– 1978 Munkácsy-díj
– 1989 Érdemes Művész
– 1998 Nagykanizsa város díszpolgára
– 2001 Martyn Ferenc-díj
– 2016 Pro Civitate díj
– 2019 Pécs Város Díszpolgára

Rétfalvi Sándor műalkotásai a kiállításról

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt november 15-ig, valamint a kiállított műtárgyak megvásárolhatók.

A Bak Antik & Modern Galéria elkötelezett célja kiemelkedő művészek hagyatékának bemutatása és új művészek felkutatása, megismertetése. A galéria kortárs művészeti tevékenységén túl antik, modern műtárgyak adás-vételével is foglalkozik. Így mindenki megtalálja a számára kedves minőségi műtárgyakat.

A galéria címe:
7621 Pécs, Jókai utca 3.

Elérhetőségek:
Telefon: +36-30-251-8413
e-mail: [email protected]

Elérhetőek az Instagramon és Facebookon is.

(x)

Hirdetés