20 C
Pécs
péntek, szeptember 27, 2024
KezdőlapTOPVissza a múltba – nagy sikerrel indult el a Retropartyzánok

Vissza a múltba – nagy sikerrel indult el a Retropartyzánok

Az Expo Centert ellepték a szocializmus autócsodái (meg persze néhány korabeli nyugati modell is), a kilencedik alkalomal megrendezett Retropartyzánok ma, és vasárnap biztosítja a régi kocsik szerelmeseinek találkozóhelyét.

Az Expo bejáratnál rögtön egy harckocsi nagyságú, koromfekete Volga adt meg az alaphangot, így aki csak véletlenül tévedt volna oda, az is rögtön rájöhetett, itt ezúttal minden a retro gépcsodákról fog szólni.

A Retropartyzánok névre keresztelt rendezvény bő tíz éve azért jött létre, hogy a ’60-as, ’70-es, ’80-as években, Kelet-Európában a közutakat faló autókat mutassa be. Mivel már 2024-et írunk, nem kell azon csodálkozni, hogy az évek múlásával mára már egy-egy ’90-es évekből származó darab is a kiállítás részét képezi. Mondhatnák azt is, azon a néhány Suzukin és Opelen nem múlt semmi, hiszen az Expo Center termeit körbejárva összesen 110 kiállított járművet lehet megnézni, és tényleg van minden, ami a szocreál életérzéshez kell – illetve egy kis ízelítőt a korszak nyugaton közlekedő autóiból is kapunk az eseményen.

A Moszkvicsok és a Zsigulik egy-egy külön teremet is megtöltöttek. Némelyik már láthatóan felújított volt, de előbbi márkából akadt olyan is, amelyet már közel 60 éve gyártottak, de még mindig az első tulajdonosáé volt, gyári állapotban – persze csodálatosan karbantartva.

Volt három ajtós Dacia sport kivitelben, számtalan, a belsejéből a semmivel sem összetéveszthető műbőr illatot árasztó kockalada, és persze nem egy Kis Polski is. Kiállították a legelső Magyarországon gyártott Suzukit, aki pedig nem csak nézelődni akart, aktvan is el tudta magát foglalni.

Volt Zaporozsec motorblokk összeszerelő verseny például, ahol a legjobban teljesítők egyedi dobozos sört nyertek, de driftelni is lehetett a Expo udvarán. Akik pedig intellektuális programra vágytak, azoknak szakmai beszélgetéseket is szerveztek.

Az Expo épületén kívül is számtalan további retro autócsoda és oldtimer állt – ezeket aznban már a látogatók hozták. Aki ugyanis autókülönlgességgel érkezett, az beparkolhatott a belső udvarba, hogy megmutassa mindenkinek a kocsiját.

Végigjárni az egészet, alaposan szemügyre venni minden többévtizedes járművet bőven egy egész délelőttös elfoglaltság, de aki ma esetleg nem tudott elmenni, nem maradt még le semmiről – vasárnap ugyanis 9-16 óráig újra nyitva lesz a Retropartyánok.

Fotó: Kurdi József

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő