11 C
Pécs
vasárnap, szeptember 29, 2024
KezdőlapHírzónaPécs is felkerült a legrosszabb levegőjű európai nagyvárosok listájára

Pécs is felkerült a legrosszabb levegőjű európai nagyvárosok listájára

A levegő szennyezettségét vizsgálta 372 európai városban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. A magyar városok közül öt került fel a listára, Budapest a 242., Pécs a 246., Veszprém a 254., Szeged a 274., Győr pedig a 295. helyen szerepel.

A Levegő Munkacsoport tette közzé a tanulmányt, amely a városokat a legtisztábbtól a legszennyezettebbig rangsorolta annak alapján, hogy az elmúlt két naptári évben mekkora volt a finom részecskék (PM2,5) átlagos koncentrációja a levegőben. Azért a PM2,5-öt vette alapul, mert a leggyakrabban előforduló légszennyező anyagok közül ez a legkárosabb az egészségre, Magyarországon például évente mintegy 10.000 idő előtti halált és körülbelül egymillió megbetegedést idéz elő. Továbbá azért két évet vett figyelembe, mert általában akkor a legsúlyosabb az egészségre gyakorolt hatás, ha az ember folyamatosan hosszabb időn keresztül kitett a szennyezettségnek.

Ahogy a Levegő Munkacsoport cikkében kitért rá, a legnagyobb szennyező forrás a lakossági tüzelés és a közlekedés. Mint Szegő Judit, a munkacsoport projektvezetője mondta, előbbit elsősorban széles körű felvilágosítással, a rászorulók fűtési támogatásával és a jogsértések elleni szigorú fellépéssel lehetne visszaszorítani, utóbbi problémára pedig megoldás lehet például az alacsony kibocsátási övezetek létrehozása, a 30 kilométer/órás zónák kialakítása vagy a parkolásszabályozás átalakítása.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő