Hirdetés

Néhány perc és két szavazat – ennyi kell ahhoz, hogy jobb hellyé tegyük Pécset. Már lehet szavazni a „Dönts velünk!” közösségi költségvetés keretében beérkezett ötletekre. A voksokat papíron és online is le lehet adni október 31-ig.

Idén 100 millió forint sorsáról dönthetnek közvetlenül a pécsiek – ekkora keretösszeggel hirdette meg ugyanis az önkormányzat a „Dönts velünk!” közösségi költségvetési programot. A folyamat hasonló, mint tavaly: a pécsiek küldhették be ötleteiket, és ők is választhatják ki, hogy mely fejlesztéseket, illetve programokat valósítsa meg a város.

Több mint 500 ötlet érkezett idén, amelyek megvalósíthatóságát előbb egy szakemberekből álló csapat értékelte, majd egy ötletszalon keretében fejlesztettük tovább a javaslatokat – mondta el Salamon Péter, a „Dönts velünk!” program szakmai koordinátora. – Végül a jelentkező pécsiekből kiválasztott részvételi tanács döntött arról, hogy mely ötletek kerüljenek a szavazólapokra. Tíz zónában zónánként 5-5 elképzelésről mondhatják el a véleményüket a lakosok. Újdonság, hogy mindenki két voksot adhat le, az egyiket abban a zónában, ahol él, a másikat pedig egy szabadon választott zónában, vagyis például ott, ahol dolgozik, vagy, ahol sok időt tölt el.

Szavazni ismét két módon lehet: a Pécsiség Pontokon nyomtatott szavazólapon, illetve néhány kattintással az interneten, a dontsvelunkpecs.hu weboldalon. A szavazás október 31-én zárul.

– Minden zónában 10 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amit maradéktalanul felhasználunk – árulta el Salamon Péter. – Vagyis, ha a legtöbb szavazatot kapott ötlet mellett a második, vagy a harmadik helyen végzett ötletre is jut még a keretből, akkor azokat is megvalósítjuk.

A tavalyi programban a pécsiek akarata alapján került például szabadtéri kondipark Uránvárosba, fedett közösségi tér az ürögi városrészbe, okoszebra az Ágoston térre, vagy egy kis zöld oázis az egykori betonplacc helyére Kertvárosban. A tavaly megszavazott tucatnyi ötletnek több mint a felét már megvalósította a Biokom, a többit pedig következő hónapokban vehetik birtokba a pécsiek. 

Hirdetés