Hirdetés

A projekt célja a pécsi intézményépületek belső levegőminőségét monitoringozó rendszer kiépítése. A kiválasztott pécsi óvodai és iskolai intézmények 3 felújított és 3 nem felújított épületben találhatók, amelyek a belváros, valamint az azzal szomszédos – levegőminőség szempontjából szennyezettebb levegőjű – területein találhatók.

Pécs levegőminőségének javításban nagy segítséget jelentenek a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében elindított fejlesztések. Mint ismert, a több éve zajló zöldprogram több tématerületet érint.

Míg az okosparkolási rendszerrel a parkolóhelykereséssel megtett felesleges kilométerek csökkentésével próbálják mérsékelni a környezet- és egészségkárosító gázok kibocsátását, addig a jelenleg is zajló zöldterületi kataszter többek között a meglévő városi növényzet állapotának felmérésével, a beültethető zöldterületek beazonosításával, valamint a zöldfelület értékállóságának biztosításával próbálja segíteni a levegőminőség javítását.

A harmadik pilot-program az épületenergetika területét fedi le és két külön részre bontható: az egyik a lakóépületek energiafelhasználásának csökkentési lehetőségeit vizsgálja, a másik projekt célja pedig a pécsi intézményépületek belső levegőminőségét monitoringozó rendszer kiépítése, valamint a rendszer által mért adatok kiértékelése és a „szellőztetési protokollok” kialakítása. A következőkben az utóbbi projekt részleteit ismertetjük. 

A tapasztalat- és adatszerzés érdekében a projekt keretén belül olyan pécsi oktatási intézményeket választottak ki, amelyek esetében különösen fontos, hogy az ott dolgozók, oda járók megfelelő levegőminőségi paraméterekkel rendelkező helyiségekben töltsék napjaikat. A kiválasztott pécsi óvodai és iskolai intézmények 3 felújított és 3 nem felújított épületben találhatók, amelyek a belváros, valamint az azzal szomszédos – levegőminőség szempontjából szennyezettebb levegőjű – területein találhatók.

De mik ezek az említett paraméterek? A tanórák és csoportfoglalkozások esetében a gyermekek megfelelő koncentrációjának biztosításához elengedhetetlen, hogy

  • a helységekben optimális értékek között mozogjon a hőmérséklet,
  • a páratartalom, a CO2-koncentráció,
  • továbbá fontos, hogy a kisméretű részecskék (az úgynevezett „szállópor”), valamint az illékony szerves vegyületek koncentrációja is bizonyos szint alatt maradjon.

A fenti paraméterek mérésére a kiválasztott 6 intézményben mérőegységeket helyeznek el, amelyek színkóddal jelzik a levegő minőségének aktuális állapotát. Emellett az épületekre is kikerül 1-1 darab külső szenzor, amelyek célja, hogy a külső levegő minőségét össze tudják vetni a beltéri levegőre vonatkozó adatokkal.

A szakemberek ezután szenzorok által mért adatok alapján elkészítik a „szellőztetési protokollokat”. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a pedagógusok – egy részletes oktatást követően – megtanulják majd értelmezni a kijelzőn látható, szellőztetésre vonatkozó utasításokat is, a külső és belső levegőminőségi adatok viszonyára vonatkozó adatok alapján pedig eldönthetik, hogy érdemes-e vagy inkább kerülendő szabadtéri foglalkozásokra kivinni a gyermekeket.

Az érintett intézmények az alábbiak:

  • Városközponti Óvoda Köztársaság téri Tagóvoda
  • Városközponti Óvoda Kodály Zoltán utcai tagóvoda
  • Városközponti Óvoda Móricz Zsigmond téri Tagóvodája
  • Városközponti Óvoda Belvárosi Tagóvodája
  • Pécsi Jókai Mór általános iskola
  • Pécsi Köztársaság téri általános iskola

A városi oktatási intézmények levegőminőségét figyelő szenzorrendszer közbeszerzési eljárása a napokban indul.  

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés