Hirdetés

Városi megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt az aradi vértanúk előtt tisztelegve Pécsett. Péterffy Attila polgármester beszédében rámutatott: a 13 mártír közül csak öten voltak magyar származásúak, különböző volt a származásuk, a nyelvük, a szokásaik, mégis egy emberként fogtak fegyvert, amikor a forradalom szólította őket, és egy emberként mentek a halálba, amikor a forradalom elbukott.

Rövid kulturális műsor után Péterffy Attila mondott beszédet az Aradi vértanúk úti emlékhelynél. A polgármester emlékeztetett: a mártírok közül sokat nemcsak a lehető legmegalázóbb módon végeztek ki, de a végtisztességet is megtagadta tőlük a hatalom, holttestüket elrettentésül közszemlére tették. 

“Ma mégis a magyar történelem legdicsőségesebb időszakának szimbólumait látjuk az aradi vértanúkban. Nem az első, és nem is az utolsó eset volt, amikor visszájára sült el a hatalmi gőg és a megtorlás” – jelentette ki Péterffy Attila.

Péterffy Attila

A polgármester beszélt arról is, hogy az 13 aradi mártír közül csak öten voltak magyar származásúak, különböző volt a származásuk, a nyelvük, a szokásaik, mégis egy emberként fogtak fegyvert, amikor a forradalom szólította őket, és egy emberként mentek a halálba, amikor a forradalom elbukott. 

“Ez az emelt fővel viselt mártírhalál, ez a néma büszkeség emelte a sokszínű aradi tizenhármat nemzetünk vitathatatlan erkölcsi talapzatára” – fogalmazott.  

  Péterffy Attila szerint Pécs is sokszínű és büszke város. “Ez a gyönyörű város a mi forradalmunk és szabadságharcunk. Ezért a városért küzdünk, a közös jövőnkért, a zöld, tiszta levegőjű Pécsért. Gyermekeink, unokáink városáért. Ennél szebb és nemesebb ügyet elképzelni sem tudok” – mondta a polgármester.

Péterffy Attila kijelentette: ahogy forradalmunkhoz és szabadságharcunkhoz, hazánk legnemesebb harcához sok nemzet sokféle fia megtalálta a kötődést, “ugyanígy meg fogjuk találni azt a pécsi szálat is, amely képes lesz közösségünk minden tagját összefűzni.”  

A polgármester rámutatott: “175 esztendeje tanít az aradi tizenhármak példája büszkeséget, erkölcsi tartást, áldozathozatalt nemzetünknek. 175 esztendeje merítünk példát mártírhalálukból. Merítsünk hát példát összetartásból, egymás iránti tiszteletből, a különbségek félretételéből is.”

A beszéd után pécsi intézmények és szervezetek képviselői, vezetői, politikusok, és diplomaták koszorúztak az emlékhelynél.

Hirdetés