Hirdetés

A keringető szivattyúk a fűtési rendszerek elengedhetetlen részei. Ezek a berendezések gondoskodnak arról, hogy a kazánban felmelegített víz hatékonyan áramoljon a rendszerben, és eljusson annak minden pontjára. Ezzel biztosítják az egyenletesen kellemes hőmérsékletet az épületek minden helyiségében.

A Szivattyuk.hu-nál elérhető Wilo keringető szivattyúk olyan korszerű modellek, amelyek hatékony működéssel, és számos felhasználóbarát funkcióval teszik kényelmesebbé a felhasználók mindennapjait.

A nem megfelelő méretezés káros következményei

Amennyiben a keringető szivattyút nem sikerül megfelelően méretezni, vagyis túl alacsony, vagy éppen túl magas a teljesítménye az igényekhez képest, az számos kellemetlen következménnyel jár.

A túlságosan gyenge szivattyú nem lesz képes kellemes hőmérsékletet teremteni a hideg téli estéken. Továbbá ha szinte folyamatosan teljesítményének maximumát kell leadnia, azzal rövidül az élettartama, hiszen a benne lévő kopó alkatrészek gyorsabban elhasználódnak.

A feleslegesen nagy teljesítményű szivattyúknak is megvannak a hátrányai. Először is magasabb beszerzési költséggel kell számolni, mint az indokolt lenne. Ehhez tartozóan drágábbak lesznek az alkatrészek is, így a karbantartás költségei is megnőnek, az extra teljesítmény pedig kihasználatlan marad.

A keringető szivattyúk felépítése

A keringető szivattyúk tervezésénél és gyártásánál fontos szempont a teljesítményre vonatkozó paramétereken túl a kialakítás és az egyszerű beépíthetőség. Ahhoz, hogy a csővezetékrendszerbe precízen és könnyen be lehessen építeni a gépezetet, fontos szem előtt tartani a beépítési hosszra és csőcsatlakozás méretére vonatkozó értékeket.

Alapvető szempontok a méretezésnél

Ahhoz, hogy a méretezés megfelelő legyen, több szempontot is figyelembe kell venni.

  • Átfolyás sebessége: Ez az érték megadja, hogy egységnyi idő alatt pontosan mekkora mennyiségű folyadék halad át a fűtési rendszeren.
  • Nyomáskülönbség: A fűtési rendszerben bizonyos mértékű ellenállás van jelen, amit a szivattyúnak minden esetben képesnek kell lennie legyőzni, különben nem tudja hatékonyan áramoltatni a fűtőközeget.

Változó fordulatszámú szivattyúk

Szerencsére a modern modellek túlnyomó többsége változó fordulatszámú, emiatt nehéz, de nem lehetetlen mellényúlni a választásnál. A változó fordulatszám azt jelenti, hogy a szivattyú leadott teljesítményét az adott hőmérsékleti igényekhez lehet igazítani. Jellemzően gyengébb fűtésre van szükség októberben, mint februárban, így a megfelelő méretezés esetén is fontos, hogy változtatni lehessen a szivattyú működésének intenzitását.

Az intelligens vezérléssel rendelkező modellek azonnal képesek reagálni a változó igényekre, ezzel pedig rendkívül energiahatékony üzemelést biztosítanak.

(x)

Hirdetés