Hirdetés

Háromból hármat nyert eddig a bajnokságban az NKA kosárcsapata, de Csirke Ferenc szerint nem szabad három forduló után nagy megállapításokat tenni – szerinte előttük is még nagyon sok munka áll.

Az NKA Universitas Pécs férfikosárlabda-csapata számára tökéletesen indult a bajnokság, hiszen első három mérkőzését megnyerte az Akadémia. Az Oroszlányt és a Sopront hazai pályán, a Honvédot pedig Budapesten sikerült legyőznie Melegéknek. Amikor a csapat vezetőedzőjét, Csirke Ferencet arról kérdeztük, számított-e hasonlóan jó rajtra, nem kertelt.

– Miután kiderült, hogy milyen lesz a sorsolásunk, őszintén szólva bíztam benne, hogy meg tudjuk nyerni az első három meccsünket – vallotta be a szakember. – Ez azonban nem azért volt így, mert annyira jónak tartom magunkat. Azzal a céllal vágtunk neki az idei szezonnak, hogy szeretnénk bejutni a  legjobb nyolc közé. Az világosan látszik, hogy a Falco, a Paks és az Alba Fehérvár fölfelé kilóg a mezőnyből, viszont a többi csapat nagyjából azonos eséllyel indul harcba a rájátszásba jutásért. Mi is egy vagyunk a sok aspiráns közül, és mint ilyenek, alapkövetelmény, hogy hazai pályán nyerjük a meccseinket a riválisok ellen, idegenben pedig kell néhány bravúr.

Az első három körben tehát azt hoztuk, ami a céljaink eléréséhez kell.

Megütötte a fülünket, hogy Csirke bravúrnak nevezte a Honvéd legyőzését, így vissza is kérdeztünk, valóban jól értettük-e.

Bár az eredményekkel elégedett, csapata játékán még szeretne csiszolni Csirke

– Igen, ez bravúrnak számít – erősítette meg az NKA edzője. – Ha a nagyokat kivesszük a képletből, akkor egyszerű a helyzet. Minden meccsen az az esélyes, aki hazai pályán játszik. Ilyen értelemben pedig igenis bravúr minden egyes idegenbeli siker. Hangsúlyoznám viszont, hogy botorság lenne három forduló után komoly megállapításokat tenni. Az persze nagyon jó, hogy mi 3-0-val állunk, de szerintem például épp a Honvéd, vagy akár a PVSK eddigi eredményei sem mutatnak reális képet, hiszen míg nekünk kétség kívül jó sorsolásunk volt, ők azért sokkal nehezebb sorozattal kezdték a bajnokságot.

Csirke arról is beszélt, hogy még ő is amolyan tesztüzemmódban van csapatával, a felkészülésük ugyanis hektikusra sikeredett.

– Az edzőmeccseken nem nagyon volt olyan, hogy teljes csapattal tudtuk volna gyakorolni azt, amit a bajnokságban is szeretnék látni – mondta a tréner. – Vagy betegség miatt hiányzott valaki, vagy épp Durham sérült meg. Már az első forduló után egy új játékost, Abell-t is le kellett igazolnunk Durham helyére, szóval egyelőre azért még tart az „ismerkedés”.

Azt viszont jó látni, hogy például védekezésben már sokmindent úgy csinál a csapat, ahogyan elképzeltem.

Az előző szezonhoz képest – ahol menet közben vette át a csapatot Csirke – akad is változás az NKA játékában, épp a védőmunka az egyik olyan pont, ahol más alapokra helyezve játszik már az  Akadémia.

Eddig volt oka örülni az NKA vezetőedzőjének

– A támadójátékunkon sokat kell dolgoznunk, egyelőre a hárompontosokkal még hadilábon állunk, hogy csak egy dolgot említsek – avatott be minket a részletekbe Csirke Ferenc. – Bacsovics érkezésével center posztra, például nagy lett a változás, neki a vérében van a leválás, ez pedig fontos eleme a játékunknak, de a védekezésben is stabilitást adott. Szóval más az, amit idén csinálni akarunk. Az irány jó, de még idő kell ahhoz, hogy flottul menjen minden.

A három „könnyű” meccs után egy nagyon nehéz, majd egy igazán pikáns következik az NKA-nak. Hétvégén az Alba Fehérvárt látja vendégül az Akadémia, majd jövő héten a PVSK vendége lesz a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

– Az Alba bizonyos értelemben másik kávéház, de hazai pályán azért megtesszük majd, amit csak lehet – jelentette ki az edző. – Az biztos, hogy nagyon kemény védekezésre lesz szükségünk, és meg kell próbálni lassítani a játékukat. Ami a PVSK elleni rangadót illeti, rengeteg néző előtt egy kiváló hangulatú meccset fogunk játszani. Tudom, hogy talán sokan kétkedve fogadják ezt tőlem, de nem érzem azt, hogy különleges lenne az a derbi.

Senki se értsen félre, nekem a mai napig nagyon sokat jelent a PVSK, amikor találkozok volt játékosaimmal, nagyon jó érzés felidézni a régi emlékeket, és a szurkolók szeretetét, amit azokban az években kaptuk sem lehet elfelejteni soha.

De nem érzem úgy, hogy bármiféle plusz töltetet kellene belevinni ebben a párharcba. Óva inteném attól mind a két felet, hogy akárki is nyeri a meccset, abból nagy megfejtések szülessenek. Egyszerűen találkozik két együttes, mind a kettő világosan megfogalmazott célokkal, és ezért meg is fog tenni mindent mind a két gárda.

Csirke azt is hozzátette, szerinte nem lehet azt mondani, hogy előre lenne egy esélyese annak a bajnokinak – ezzel együtt is azért lépnek majd pályára, hogy nyerjenek a Lauberben.

Bizakodva tekint előre a szakember

Kíváncsiak voltunk arra is, mi a helyzet a gárda saját nevelésű fiataljaival, hiszen az edzőmeccsek után – érthető módon – eddig kevesebb szerepet kaptak a bajnokikon.

– Az aktív rotációnk tagja Scherer Bálint, Kollár Bence és Herger Salamon, akik saját feladatukat jól oldják meg, illetve folyamatosan fejlődnek is – mondta Csirke. – Mellettük szintén a keret tagja Szita Márton, Bor Gábor, Mezőfi Márk és Rátgéber Tamás. Esetükben 17-21 éves játékosokról beszélünk, többségük még nagyon-nagyon fiatal. Ezzel együtt is itt vannak velünk, és a szezonban mindenki meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra, a fejlődésük szempontjából fontos játékperceket fognak kapni, közben pedig az A csoportos keretünkkel együtt dolgozva is fejlődhetnek.

Fotó: Kurdi József

Hirdetés