Hirdetés

A Pécsi Közösségi Alapítvány idén is megrendezi a Swimathon Pécs követes adománygyűjtő kampányát. A programban a pécsi projektek mellett más városokban működő alapítványok is indulnak, mutatjuk, melyek ezek.

Október 12-én indul a Swimathon Pécs négyhetes kampányidőszaka, amelynek során nagykövetek segítségével összesen nyolc aktív, elszánt, innovatív közösséget támogathatunk. A november 9-ig tartó adománygyűjtés a hagyományoknak megfelelően „örömcsobbanással” zárul majd a Hullámfürdőben.

A kampányban Pécsről és az ország más területeiről is részt vesznek közösségek, az alábbiakban ezeket mutatjuk be:

Égervölgyi Közösség

Az Égervölgyi Közösség (ÉGKŐ) Pécs Ürög nevű városrészének néhány utcájában élő, a lakhelyükért, lakóközösségükért tenni akaró nyolc család tagjaiból alakult csoporttá 2023 elején. Fő célkitűzésük a helybéliek közötti kapcsolat erősítése a rendszeres közösségi programok révén.

A Swimathonon a jövő évi rendezvényeik költségére gyűjtenek, mert – mint megtapasztalták –  egészen más úgy tervezni, hogy van egy biztos keret, és nem egyik rendezvényről a másikra látják a lehetőségeiket.

Lakni kell

A Lakni Kell a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának 2016 óta élő kezdeményezése. A Szolidáris Építészet Kutatócsoport tagjai azért hozták létre, hogy a diákok és a városlakók figyelmét is felhívják egy olyan fontos társadalmi problémára, mint a lakhatási válság.

Az idei Swimathonon azért kampányolnak, hogy közösségi munkában fel tudjanak újítani egy évek óta üresen álló önkormányzati lakást, ahova a Családok Átmeneti Otthonának egyik lakója, egy fiatal, egyedülálló anyuka fog beköltözni kislányával.

Pitypang Művészeti Alapítvány

Az alapítvány 20 éve működik Pécsen, felnőtt táncoktatással nagyjából 9 éve foglalkozik. Az utóbbi évek sikerei arra buzdítják őket, hogy ennek a közösségnek és mozgásformának a rengeteg előnyét minél több ember megismerhesse.

Céljuk többek között a felhőtlen együttlét, a hetente találkozás öröme és az, hogy minél több felnőttet – férfit és nőt – tudjanak bevonni a klasszikus és modern balett és tánc bűvkörébe, ezáltal felhívni a figyelmet a rendszeres testmozgás, és az összetartó közösség értékeire.

Útelágazás Alapítvány

A „Van Élet a Gyermekotthon Után” projekt 10 éve indult, célja az állami gondozott gyerekek felkészítése az életre, esélyeik növelése arra, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Önkénteseikkel hetente tartanak foglalkozásokat a baranyai gyermekotthonokban. Tavaly a pécsi önkormányzattól két kertvárosi lakást igényeltek, hogy „Dobbantóházakat” alakíthassanak ki az ellátórendszerből kikerülő fiataloknak.

A fiatalok tudatos életvitelre és pénzgazdálkodásra való tanítására személyes mentorokra, valamint lakásonként egy felelősre van szükségük. Ezeket a feladatokat és a kötelező oktatásokat, tanfolyamokat már nem tudják pusztán önkéntes munkaerőből biztosítani. Ezekhez szeretnének anyagi támogatást, hogy biztonságosan, hosszútávon tudják végezni ezt a sokak számára életbevágóan fontos tevékenységet.

Cegléd és Térsége Közösségi Alapítvány

2023-ban azért alakultak meg, mert fontos nekik környékük, otthonuk. Azóta kapcsolódtak a Swimathon adománygyűjtő programhoz, valamint Jazz&Wine esteket rendeztek. Sikeresen részt vettek a Kossuth Napok keretében rendezett főzőversenyen és a város által szervezett jótékonysági futáson.

Támogatói adományaiknak köszönhetően „Közös célok” néven fiatalokat segítenek ahhoz, hogy megvalósítsák álmaikat a nyelvtanulásban, a művészetekben és a sportban. A helyi közösség erejére építve keresnek innovatív megoldásokat helyi ügyekre, ezért neveztek idén is a Swimathonra.

Csabai Közösségi Alapítvány

Alapítványuk célja, hogy összekössék a helyi ügyeket a Békéscsabán élő emberek, vállalkozások adományaival, és ezzel támogassák a csabai civil kezdeményezéseket és közösségeket, erősítve a város civil aktivitást és az adományozói kultúrát, növelve a helyi összefogást és a helyi társadalom erejét.

Egri Közösségi Alapítvány

Az Egri Közösségi Alapítványt 2021 nyarán hozta létre 10 elhivatott egri állampolgár. Olyan helyi kezdeményezéseket támogatnak, amelyek erősítik a közösségeket, így együtt teszik Egert egy jobb, élhetőbb izgalmasabb várossá. Az alapítvány célja a közösségek társadalmi felelősségvállalásának ösztönzése, az aktív állampolgárság és az adományozói kultúra erősítése, és így az Egerben és környékén élők életminőségének javítása.

A cél eléréséhez az alapítvány aktívan gyűjt adományokat, miközben helyi erőforrásokat, cégeket és magánszemélyeket von be kezdeményezéseibe. A Swimathon egy csodás lehetőség, hogy tovább építsék társadalmi bázisukat, pénzadományt gyűjtsenek nagyköveteink segítségével 2025 évi támogatási programuk megvalósításához.

ITT-HON Közösségi Alapítvány

Az ITT-HON Közösségi Alapítványt (ITT-HON-KA) a város közösségeiért aktívan tenni akarók csoportja hozta létre 2023-ban. Egy közösségi alapítvány nem egyetlen konkrét ügy mellett köteleződik el, hanem helyi forrásokat gyűjt, hogy azokat a helyi közösségek kezdeményezéseinek támogatására fordítsa.

A tavalyi Swimathonon összegyűjtött adományokból jelenleg három projektet támogatnak, környezetvédelem, fenntarthatóság, szemléletformálás, valamint fiatalok és családok számára szervezett közösségi programok területén. A mostani Swimathonon beérkezett adományokat a következő pályázatuk finanszírozására fordítják.

A szervezetek részletesebb bemutatkozása a Pécsi Közösségi Alapítvány honlapján található, ahol az adományozás is indul október 12-én, reggel nyolc órától.

Kiemelt képünk a tavalyi kampány záróeseményén készült. Fotó forrása: Kovács Zoltán

Hirdetés