Hirdetés

Saját vállalkozás indítása számos előnnyel járhat, különösen azok számára, akik függetlenségre vágynak, saját ötleteiket és elképzeléseiket szeretnék megvalósítani, valamint hosszú távú anyagi biztonságot kívánnak teremteni. Az alábbi helyzetekben lehet különösen előnyös a cégalapítás.

Fedezd fel a saját utad!

cégalapítás legnagyobb előnye az önállóság lehetősége. Nem kell másért dolgoznod, a profitot vissza forgathatod a cégedbe, vagy elköltheted magadra, szeretteidre. Csak te határozod meg, hogy mikor, mivel foglalkozz, járhatod a saját utad. Persze a cégalapítás nem csak szabadsággal, de felelősséggel is jár, mégis sokaknak ez az út, ami meghozza a boldogságot. De miért is érdemes saját céget alapítani?

Önállóság és kontroll: A vállalkozók maguk irányítják a cég működését, és saját döntéseiket hozzák meg. Ez lehetőséget ad a kreatív ötletek megvalósítására, és az üzletet a saját elképzeléseik szerint fejleszthetik.

Anyagi növekedési lehetőség: Míg az alkalmazotti munkaviszonyban gyakran fix fizetéssel kell számolni, egy vállalkozás esetében a bevételek skálázhatók. Ha a vállalkozás sikeres, a jövedelmi lehetőségek jelentősen meghaladhatják az alkalmazotti szinteket.

Adókedvezmények: A cégalapítás lehetőséget ad különböző adókedvezmények kihasználására, például költségek elszámolására, ami hozzájárulhat a cég működési költségeinek csökkentéséhez.

Hosszú távú vagyonépítés: Egy jól működő vállalkozás idővel jelentős értéket képviselhet, amit akár tovább lehet örökíteni vagy el lehet adni profitért.

Mikor érdemes professzionális segítséget kérni?

Bár a cégalapítás elsőre egyszerű feladatnak tűnhet, a jogi, adózási és adminisztratív szabályok összetettek lehetnek. Szerencsére ma már erre számtalan megoldás létezik, például a Logosz egy olyan cégjoggal foglalkozó szervezet, amely segít minden leendő vállalkozónak a vállalkozás elindításában, illetve a későbbi adminisztratív feladatok ellátásában. És, hogy miért érdemes professzionális segítséget igénybe venni?

  1. Jogi és adózási buktatók elkerülése: A különböző cégformákhoz eltérő adózási és jogi kötelezettségek tartoznak, és a hibák jelentős pénzbeli vagy jogi következményekkel járhatnak.
  2. Cégforma kiválasztása: Nem mindig egyértelmű, hogy melyik cégforma a legmegfelelőbb egy adott vállalkozás számára. Egy szakértő segíthet abban, hogy az üzleti terv alapján a legmegfelelőbb cégformát válassza a vállalkozó.
  3. Adminisztratív feladatok: A cégbejegyzés, a szükséges dokumentumok előkészítése és benyújtása időigényes és aprólékos munka, amelynek elvégzésében a szakemberek gyors és pontos segítséget tudnak nyújtani.

Magyarországon elérhető cégformák: előnyök és hátrányok

Itthon több formája is van a cégalapításnak, a leendő vállalkozóknak több lehetősége is van. A legegyszerűbb forma az egyéni vállalkozás. Ennek az előnyei közé tartozik a rendkívüli szabadság, a könnyű adminisztráció, az alcsony adóterhek, illetve az, hogy rendkívül egyszerű másodállásban, vagy tanulás, nyugdíj mellett egyéni vállalkozni.

Azoknak, akik komolyabb terveket szövögetnek pedig lehetőségünk van betéti társaság (Bt.), Részvénytársaság (Rt.) vagy korlátolt felelősségű társaság (Kft.) alapítására. A Bt. egyetlen megkötése, hogy minimum két ember kell hozzá, míg az Rt. és a Kft. alapításához meghatározott törzstőkével kell rendelkezni (előbbi esetében 5, utóbbinál 3 millió forint).

Szabadság, önállóság, felelősség

Ahogy azt az elején is említettük, a cégalapítás nem csak szabadsággal, de felelősséggel is jár. Ezért is kiemelten fontos, hogy melyik cégformát választjuk, hiszen a tervezett tevékenység, illetve a jövőbeli tervek (valamint a rendelkezésünkre álló források) meghatározhatják, hogy melyik számunkra a legideálisabb megoldás.

Többek között ezért is érdemes szakértőket bevonni a folyamatba. Arról nem is beszélve, hogy nincs annál bosszantóbb, mint, amikor egy adminisztrációs vagy könyvelési hiba rengeteg extra munkával, ne adj isten még extra költségekkel is jár, hiszen az ilyen esetek mindig a cég prosperálásától vonják el az időt, pénzt, energiát.

(x)

Hirdetés