14 C
Pécs
szerda, október 16, 2024
KezdőlapTOPPéterffy Attila: Nagy szívet, szilárd gerincet!

Péterffy Attila: Nagy szívet, szilárd gerincet!

Megalakult október 15-én az új pécsi közgyűlés, de alpolgármestereket nem sikerült választani. A polgármester, a megyés püspök, és a rektor is az összefogás fontosságáról beszélt az ünnepélyes alakuló ülésen, de az alpolgármester-választás nem ezt vetíti előre. Tegnap szöveges élő tudósításban számoltunk be a közgyűlésről, az alábbi cikkben összefoglaltuk a főbb történéseket.

A kulturális műsorokkal tarkított alakuló közg​​yűlésen a város jelentős intézményeinek vezetői is megjelentek. A polgármester és a képviselők eskütétele után Péterff​​y Attila mondta el beiktatási beszédét.

Egyensúlyt, közös munkát, békét vár a polgármester

Péterffy Attila a polgármesteri lánccal

Elsőként a képviselőkhöz szólt, gratulált, kitartást, nagy szívet, szilárd gerincet kívánt munkájukhoz. Ahogy fogalmazott, a pécsiek kijelölték az irányt a júniusi önkormányzati választáson. A rendszerváltás óta minden egyes választáson egyértelműen egy bizonyos politikai erő mellett döntöttek a pécsiek. Most nem, de ez nem a habozás jele, éppen ellenkezőleg. Ebben a döntésben van tudatosság, megfontoltság, pécsiség. Ez a döntés egyensúlyt, közös munkát, békét jelent. Ez a döntés egy új korszak kezdete is lehet, amikor a pártlogók elveszítik jelentőségüket, és csak az számít, ki tud a város érdekében cselekedni – jelentette ki a városvezető.

Mint mondta, rögzíteni kell azt az irányt, amit a pécsiek kijelöltek, meg kell egyezni a sarokpontokban és alapvetésekben, amelyek biztosítják Pécs fejlődését. Mindez szerinte akkor valósul meg, ha meglesz a “pécsi minimum”. Utóbbi részét képezi a tolerancia, ahogy a tiszta levegő, az élhető környezet is. Megerősítette: Pécs határában nincs helye pécsiek egészséget veszélyeztető üzemnek. A polgármester szerint a lakhatás is hatalmas kihívás elé állítja az önkormányzatot, erre adekvát és rugalmas választ kell adni. 

“A város közigazgatási határain túl is dolgunk lesz, felelősségünk túlnyúlik a város határain. Ebben olyan partnerekre támaszkodhatunk, mint az egyetem és az egyházmegye. Egyik entitás sem működhet a másik nélkül” – fogalmazott. Péterffy Attila elmondta: büszke arra, hogy olyan időszakban lehet polgármester, amikor ez a partnerség tartalommal töltődött meg. Ez a ciklus szerinte minden eddigitől eltérő lesz, ezért az elmondott eskü is különös jelentőséggel bír. Beszédét azzal zárta, hogy a pécsiek tudatos kompromisszumot várnak a város fejlődése érdekében, és ez valódi felelősség.

A polgármesteri beiktatási beszédét követően Felföldi László a Pécsi Egyházmegye püspöke és dr. Miseta Attila, a PTE rektora mondott köszöntőt.

Felföldi László: A szívben kell dönteni, nem a fejben

Felföldi László megyés püspök

Felföldi László kijelentette: négy pilléren támaszkodik az életünk, amire lehet építeni várost, jövőt, nemzetet. Ez a szellemi, a lelki, a spirituális, és a fizikai valóság. Szerinte a polgármester beszéde is erről szólt. A szellemi pillér az, ami itt és most, ezen az ülésen megjelenik, az egység. A lelki és spirituális pedig a kultúránk mélye. Fontos, hogy legyen liturgiája, szertartása a közösségi létnek, ami itt történik, ez is az. Megköszönte, hogy ez az alakuló ülés így lett megszervezve. Az egység érdekében a szívben kell dönteni, nem a fejben – mondta. Szerinte a képviselők a pécsiektől kapták a mandátumot, a pécsieknek kell számot adniuk a munkáról.

“Én messziről jöttem, de ennek a területnek olyan gazdagsága, olyan lehetősége van, ami nagyon kevés helynek adatott meg, hogy mit hozunk ki belőle, az a mi személyes felelősségünk. Ne engedjük, hogy töredékké váljon az egység” – fogalmazott. Megköszönte az összefogást és az egységet, amit ebben a városban megélhet. Dsida Jenő erdélyi költőt szavait idézte végezetül: „A harcot becsületesen fel kell venni, az úton becsületesen végig kell menni, a szerepet becsületesen el kell játszani, keményen és tekintet nélkül.” A képviselőkhöz szólva azt mondta: ha kell harcosan, de békés szívvel hozzanak jó döntéseket, amihez jó munkát kívánt.

Dr. Miseta Attila: Törzsi berendezkedés alakult ki 

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora

A PTE rektora azzal kezdte beszédét, hogy “a tegnap és a holnap az a nap, amikor nem tehetünk semmit, a ma viszont olyan nap, amikor igen”. Az elmúlt évtizedek politikai vitáira és feszültségeire emlékeztette a képviselőket. Ezek szerinte természetesek, de meg kell találni a közös nevezőt, ami a közösség érdekét szolgálja.Törzsi berendezkedés alakult ki, ahol a más gondolatokat vallók ellenséggé is váltak. Mindenki úgy tesz, mintha az igazság egyedüli birtokosa lenne – fogalmazott. Mint mondta, az aranyhal a gömb alakú akváriumon keresztül egy torzított valóságot lát. Vajon mi a valóságot látjuk – tette fel a kérdést. Kijelentette, szükség van arra, hogy “a nézeteltéréseket félretéve a közösséget szolgáljuk”. Jobb köznevelésre, jobb egészségügyre, jobb szolgáltatásokra van szükség, mondta. “A PTE tanácsai ingyen vannak, vegyék igénybe” – tette hozzá.

Emlékeztettet: közös bizottságokat működtet a PTE és a város, inkább több, mint kevesebb sikerrel, lehet javítani a kapcsolatokon, ezekre az együttműködésekre továbbra is nyitott az egyetem. Azt kérte, a választások között legyenek békés, nyitott időszakok. “Ne higgyünk a pletykáknak, nézzünk utána az információknak, legyenek a döntések átláthatók, gyakoroljuk a megbocsátást” – mondta, majd Szolzsenyicint idézett, aki definiálni akarta, ki az orosz. A rektor az orosz írót parafrazeálva zárta beszédét: “Ki a magyar? Az, aki a többi magyarral lelki közösséget vállal.”

Csak tizenhárman vették fel a szavazólapot

A közgyűlés megkezdte munkáját, elsőként a törvény előírásai szerint a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapításáról szavaztak a képviselők. Végh Péter (Fidesz) előterjesztő elmondta: a törvény szerint havonta bruttó 1 millió 300 ezer forint illetményre jogosult a polgármester, kap nyelvvizsgapótlékot, és az illetményének 15 százalékára, mint költségtérítésre is jogosult, ami 195 ezer forint. Megszavazták az előterjesztést, egy tartózkodással.

Ezt követően az alpolgármesterek megválasztása következett. Péterffy Attila két eddigi alpolgármesterét, a testületbe most kompenzációs listán bejutott Zag Gábort, és a külsős, 2019 és 2024 között a gazdasági ügyekért felelős Ruzsa Csabát javasolta a tisztségre.

Péterffy az ülésen egyébként azt mondta, három alpolgármesterben gondolkodik, de most csak kettő megválasztását terjesztett elő.

Csizmadia Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy igyekezni fognak, hogy rászolgáljanak a pécsiek bizalmára. “Nem mindegy, hogyan kezdjük meg a közös munkát, mit üzenünk lelki közösségünk tagjainak” – mondta. Szerinte a leköszönő közgyűlési többség szeptemberben, az utolsó közgyűlésen béklyókat kötött az új testületre, de “ebben a ciklusban nem mehetnek úgy a dolgaink, mint eddig”. Mint mondta, a polgármester nem tudott olyan helyetteseket jelölni, akik számukra is megfelelőek, amivel előrevetítette, nem fogják megszavazni a jelölteket.

Dr. Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője

“Nincs több politikai alkuk miatt elvesztegethető évünk. A gazdaságot fejleszteni kell, a családokat itt kell tartani, a környezetvédelem továbbra is fontos cél. A magyar nemzet egységét fenn kell tartani, ebben számíthatnak ránk” – fogalmazott.

Berényi Zoltán, a Fidesszel szövetséges ÖPE képviselője szerint bölcs döntést hoztak a választók, amikor konstruktív együttműködésre kényszerítették a politikai erőket. Az utolsó közgyűlés viszont nem ennek szellemiségében zajlott, elköltöttek sok milliárdot, személyi döntéseket hoztak. Felajánlják az együttműködést a polgármesternek, de szerinte ez a napirendi pont, a két alpolgármester személye nem ezt tükrözi. Kijelentette: nem támogatják az előterjesztést, és nem fognak a szavazásban részt venni. Mint kiderült, ez a kijelentés nemcsak az ÖPÉ-re, hanem a Fideszre is vonatkozott.

Hankó Viktóriáé (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) volt a legrövidebb hozzászólás az ülésen. Mint mondta: “Minden úgy lesz, mint valamikor, csak azzal a különbséggel, hogy mostantól én leszek a főnök.”

A szavazás titkos, papír alapú volt. A 25 fős testületben minősített többség, azaz 13 fő kellett volna a két alpolgármester megválasztásához. A szavazólapot sem a Fidesz-KDNP, sem az ÖPE képviselői nem vették fel, ahogy a Szabad Pécs információi szerint Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Egyesület képviselője sem. Tizenhárom képviselő így is maradt, azaz akár meg is választhatták volna a két jelöltet. Zag Gáborra végül 12 igen és 1 nem, Ruzsa Csabára 11 igen, és 1 nem szavazat érkezett. A Szabad Pécsnek a Kutyapárt képviselője, Hankó Viktória azt mondta, Zagra és Ruzsára is igennel szavazott, Talabér Ádám, a Mindenki Pécsért Egyesület képviselője pedig sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Zagra igennel, Ruzsára nemmel fog szavazni. A Mi Hazánk képviselője nem árulta el a Szabad Pécsnek, hogyan szavazott.

Nagy kérdés, a Fidesz-KDNP-ÖPE-képviselők miért nem vették fel a szavazólapot, és szavaztak egyszerűen nemmel. A hivatalos magyarázat szerint nem szerettek volna részt venni egy olyan szavazáson, ahol nem volt számukra megfelelő jelölt, de akár az is magyarázhatja egységes, vélhetően a vezetőik által elvárt távolmaradásukat, hogy utóbbiak nem voltak benne teljesen biztosak, hogy a titkos, papír alapú, tehát ellenőrizhetetlen szavazás alkalmával nem lesz egy-két olyan tagjuk, aki megszavazza Péterffy jelöltjeit.

Egyelőre csak két közgyűlési frakció alakult

A harmadik napirendi pontot levették a napirendről, hiszen az alpolgármesterek illetményéről szólt volna. A negyedik napirendi pontot, ami az önkormányzati bizottságok nevét és összetételét határozta volna meg, a Fidesz javaslatára levették a napirendről.

Csizmadia Péter az ülés végén bejelentette, megalakult a Fidesz képviselőcsoportja, Berényi Zoltán pedig az ÖPE-frakcióval kapcsolatban tette meg ugyanezt.

A Pécs Jövőjéért Egyesület frakciójának megalakulását az ülésen nem jelentették be.

Az első rendes közgyűlésre október 22-én kerül sor, itt akár napirendre kerülhet újra az alpolgármesterek megválasztása. Fontos tudni, hogy alpolgármestert kizárólag a polgármester jelölhet, ha több alkalommal sem sikerül a helyettes(eke)t megválasztani, akkor a Kormányhivatal jelöl ki valakit, a polgármester javaslata alapján, de az csak belsős, a testületbe bekerült képviselő lehet. 

A közgyűlés összetétele

Fidesz-KDNP:

  • Barkóczi Csaba
  • Nagy Klaudia
  • Deliné Székely Ágnes
  • Kalmár Péter
  • dr. Háber István
  • dr. Kamarás Péter
  • dr. Cziráki Attila
  • dr. Csizmadia Péter

ÖPE:

  • Berényi Zoltán
  • Marsalkó Péter
  • Végh Péter

Pécs Jövőjéért Egyesület:

  • Péterffy Attila
  • Csaba István
  • Fogarasi Gábor
  • Siposné Bikali Éva
  • Ágoston Andrea
  • Pokorádi Gábor
  • Nyőgéri Lajos
  • Fürj Csaba
  • Zag Gábor
  • Sajgó György

Kompenzációs listáról bejutottak:

  • Varga Tamás (Mi Hazánk)
  • Hankó Viktória (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)
  • Talabér Ádám (Mindenki Pécsért Egyesület)
  • Bognár Szilvia (Tiszta Kezek Egyesület)

A pécsi Fidesz az ülés után közleményt adott ki, amelyet itt olvashatnak:

Képgaléria a közgyűlésről:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő