Hirdetés

A férfikosárlabda-NB I. ötödik fordulójában a Pécsi VSK-Veolia fogadja az NKA Universitas Pécs gárdáját. Igazi kosárünnep lehet ez a párosítás, a forró hangulat előre garantált.

Persze a cikkünk címe akár egy kicsit csalóka is lehet, hiszen a papírforma alapján az sem jelentene különösebb meglepetést, ha nagyon sima vendégsiker születne a Lauber Dezső Sportcsarnokban, elvégre elég csak a tabellára pillantani. Az biztos, hogy nincs még két olyan csapat az élvonalban, amelyek között helyezésben több a különbség, mint a székhelyeik között kilométerben. Merthogy a Lauber és a Rátgéber Akadémia között, ha nincs dugó, pár perc alatt leküzdhető az a kevesebb mint 3 kilométer – ellenben a jelenleg 3. helyen álló NKA épp 10 pozícióval áll jobban a PVSK-nál.

Csirke Ferenc csapata négy győzelemmel rajtolt a bajnokságban, legutóbb épp a legjobb négy közé törekvő Albát kapta el hazai pályán, ellenben a Szrecsko Szekulovics vezette újonc PVSK-Veolia még nyeretlen a szezonban. Az igaz ugyanakkor, hogy a Párducoknak jóval nehezebb volt eddig a sorsolása.

Az mindenesetre körvonalazódni látszik, hogy az Akadémia jó erőkből áll, és komoly esélye van arra, hogy bejusson a rájátszásba, míg a Panthers ugyan mutatott már néhány bíztató dolgot, mégiscsak a bennmaradás lesz az elsődleges célja.

A rangadó előtt mind a két oldalról megszólaltattuk a csapatok egy-egy húzóemberét. A PVSK amerikai légiósa, Amorie Archibald, és az NKA szerb irányítója, Nemanja Nikolics mondta el a PécsMának, hogyan látják saját csapatukat és mit várnak a pénteki derbitől.

Amorie Archibald eddig a PVSK legjobbja a szezonban

– Tudjuk jól, hogy sokaknak megvan a maguk véleménye arról, ahogyan a szezont kezdtük – vágott bele az 21,5-ös pontátlagával a teljes A csoportos mezőny negyedik legeredményesebb játékosa, Amorie Archibald. – Ettől függetlenül nagyon összetartunk és csapatként segítjük egymást. Hosszú a szezon, mi pedig napról napra azon dolgozunk, hogy a hibákat kijavítsuk. Ha ezt megtesszük, akkor nem lesz probléma, és jönni fognak a győzelmek is.

Archibald számára nem lesz ismeretlen a zsúfolásig telt lelátók látványa, hiszen tavasszal már átélhette, milyen is egy igazi lauberes atmoszféra, igaz akkor még ellenfélként, a MAFC játékosaként lépett pályára.

– Már akkor is nagyszerű érzés volt a telt házas csarnokban játszani – vágta rá az amerikai pontgyáros. – Ha hasonló lesz a hangulat pénteken, az óriási lökést ad nekünk. Én személy szerint nem készülök erre máshogy. Egész eddigi életemben kosárlabdáztam, szerencsére sok telt házas meccsen szerepelhettem már, így nem változtat a felkészülésemen semmit.

Úgy segít a csapatnak az amerikai, ahogyan azt az edzője kéri tőle

Mivel Archibald szinte végigjátszotta a Panthers mind a négy eddigi meccsét, kíváncsiak voltunk, nem fárasztó-e az ilyen terhelés.

– Élvezem a kosárlabdát, bármit is kér az edzőm vagy a csapatom, azt megteszem. Nem nézem, hogy hány percet játszom, egyetlen dolog érdekel, hogy nyerjünk a csapattal!

A 0-4-es rajt miatt nem aggódik a kosaras, szerinte csak apróságoknak kell a helyükre kerülniük, hogy forduljon a kocka.

Az NKA Univeristas Pécs szerb irányítója, Nemanja Nikolics most könnyeb helyzetben van, hiszen csapatának nagyon megy, és az ő teljesítménye is a legjobbak között van – igazolja tehát a klubvezetők döntését, hogy a nyáron megtartották a tavaly már az NKA-t erősítő játékost.

– Az előző szezon jól sikerült, kiváló eredményt értünk el a hatodik hellyel – nyilatkozta lapunknak Nikolics. – Nagyon hálás és boldog vagyok, hogy visszatérhettem ide az új évadra, hiszen a város és a klub is csodálatos. Elismerem, a bajnokságot 4-0-val kezdeni valóban hihetetlennek tűnik, de mi már az elejétől kezdve hittünk benne, hogy meg tudjuk ezt csinálni. Meg tudtuk mutatni a kvalitásainkat, különösen az Alba ellen.

Nemanja Nikolics kezében jó helyen van a labda, az irányító remekül szab fazont az NKA játékának

Bár Nikolics a PVSK ellen még sosem játszott, azért nem kellett neki aprólékosan elmagyarázni a párosítás pikantériáját.

– Igen, tisztában vagyunk ennek a mérkőzésnek a fontosságával, és hiszem, hogy folytatni tudjuk a győzelmi sorozatunkat – szögezte le a szerb játékmester. – Készen állunk és motiváltak vagyunk, tudjuk jól, hogy a légkör csodálatos lesz, szóval már alig várjuk, hogy feldobják a labdát.

Nikolics azt is hozzátette még, hogy ha lépésről lépésre tudnak haladni, akkor biztos benne, hogy nagyon szép eredményt érhetnek majd el a szezon végén.

A szerb irányító bízik csapata jó szereplésében

A PVSK–NKA derbi tehát október 18-án, pénteken, 18 órakor kezdődik a Lauber Dezső Sportcsarnokban, és jó hír a vendégcsapat szimpatizánsainak, hogy a PVSK döntése értelmében ezúttal nem lesz külön vendégjegy, a rendező klub ugyanis úgy fogalmazott ennek kapcsán: „Pécsi kosárszurkoló Pécsett nem vehet vendégjegyet, ugyanis mindannyiunknak ez a város az otthona!”

A PVSK arra azonban megkérte az NKA-ért szorítókat, hogy a csarnok északi oldalánál található pénztárnál váltsák meg belépőjüket, és az „I” szektorban foglaljanak helyet a mérkőzésen.

Hirdetés