12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEgymilliomodik látogatóját ünnepelte a Pécsi Püspökség a Székesegyház tornyában

Egymilliomodik látogatóját ünnepelte a Pécsi Püspökség a Székesegyház tornyában

Tíz évvel ezelőtti megnyitása óta több mint egymillióan váltottak jegyet a Pécsi Püspökség turisztikai célpontként is megtekinthető helyszíneire. A mérföldkő méltó megünneplésének apropóján egy szerencsés látogató életre szóló élménnyel gazdagodott szeptember 21-én a pécsi székesegyházban.

2014 májusában nyitotta meg kapuit a Pécsi Egyházmegye épületeit a nagyközönség számára bemutató Pécsi Püspökség, melyek között találjuk Pécs ismert szimbólumait is – írta sajtóközleményében a püspökség.

A legnépszerűbb turistacélpontok a négytornyú Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház, valamint az emblematikus sziluettjében a török idők építészeti vonásait is magán viselő dzsámi, a ma már újra katolikus templomként működő Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom. De sok turista kíváncsi a Püspöki KincsTárra, a Dóm Kőtárra és a Püspöki Palota látogatható épületrészeire is – áll a közleményben.

A százezer főt meghaladó évenkénti látogatószámban csak a Covid-járvány okozott törést. Mára azonban a turisták visszatértek Pécsre is és természetesen az ide látogatók többségének útitervében szerepelnek a püspökség nevezetességei.

A folyamatosan nagy érdeklődésnek köszönhetően az összesített látogatószám idén nyáron átlépte az egymillió főt.

A jelentős mérföldkövet a püspökség egy előre meghirdetett nyereményjátékkal ünnepelte,
melyben egy szerencsés látogató egy exkluzív, privát idegenvezetésen vehetett részt a helyszínen.

A nyertest a székesegyház hatvan méter magas, kilátóként is működő délkeleti tornyában köszöntötték pezsgővel a püspökség munkatársai, majd a templom karzatáról hallgathatta a templom orgonistájának játékát.

A legnagyobb élményt azonban – elmondása szerint – az jelentette számára, hogy ő maga is megszólaltathatta a hangszert. A székesegyház titkainak exkluzív felfedezésén túl a nyeremény másik részeként pedig egy gasztro-kulturális pécsi élményhétvégére is meghívást kapott a nyertes – számoltak be a közleményben.

A szerencsés nyertes

A különleges pillanatról egy videó is készült, amely itt nézhető meg.

A Pécsi Püspökség kiemelkedő művészeti értékekkel rendelkező épületei és gyűjteményei egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, melyről további információk az egyházmegye honlapján találhatók.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő