Hirdetés

Pécs újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az akvapark, sportuszoda és szálloda fejlesztésében, amelynek célja, hogy a város egy modern, többféle funkciót ellátó létesítménnyel gazdagodjon – írja sajtóközleményében az önkormányzat. A projektet a pécsiek elsöprő többsége tartja fontos beruházásnak.

Ahogy a közleményben olvasható, a Tüskésrétre tervezett beruházás előkészítése már 2015 óta zajlik a Modern Városok Program keretében. A megvalósíthatósági tanulmányok és különböző vizsgálatok alapján végül ez a terület bizonyult ideálisnak a komplexum kialakításához.

A beruházás kiemelten fontos, ezért előkészítéséhez országos jelentőségű tervpályázatot folytatott le a városvezetés. A komplexum tervezésekor különös figyelmet fordítottak a korszerű technológiai megoldások alkalmazására, a közösségi terek kialakítására, és arra, hogy a létesítmény harmonikusan illeszkedjen a városképbe. Fontos szempont és előírás volt az is, hogy a beruházás elemei önállóan is megépíthetők és működtethetők legyenek, de mégis egy egységet alkossanak.

A városvezetés kikötötte, hogy a beruházás megvalósításánál a pécsiek akaratának kell érvényesülnie. A tervpályázatot ezért széleskörű lakossági egyeztetés kísérte. Ebből kiderült, hogy az online kérdőívet kitöltő pécsiek 92,5 százaléka fontosnak tartja az akvapark mielőbbi megépítését. A pécsiek szerint elsődleges a leendő létesítmények fenntartható működtetése, valamint a zöld és modern technológiák alkalmazása. Fontosnak tartják azt is, hogy a projekt jelentős turisztikai vonzerőt is képviseljen, erősítse a helyi gazdaságot.

A tervpályázat lezárása után Pécs önkormányzata 2024 októberében közbeszerzési eljárást indított, amelynek célja a végleges tervek elkészítése. Fontos hangsúlyozni, hogy az önkormányzat nem rendelkezik elegendő forrással a végleges tervek elkészítéséhez és a teljes beruházás megvalósításához. A kormányzati támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az akvapark, sportuszoda és szálloda tervei meg is valósuljanak – hangsúlyozzák.

Ezért is kulcsfontosságú lépés, hogy Pécs önkormányzata együttműködési megállapodást fog kötni az Építési és Közlekedési Minisztériummal (ÉKM), amely a projekt előrehaladását segíti. Az ÉKM már 2024. július 31-én hivatalosan jelezte, hogy részt kíván venni a beruházásban. A megállapodás hivatalossá teszi, hogy a két fél közösen dolgozik a projekt megvalósításán.

Az együttműködési megállapodást a tervek szerint az október 22-i közgyűlés hagyja jóvá. A felek ezt követően fognak szerződést kötni, ami zöld utat adhat a projekt folytatásának, első körben a tervezési szerződés aláírásának – zárul a közlemény.

Hirdetés