Hirdetés

Ki ne szeretné a lángost, ezt a finom illatú, puha és laktató hungarikumot? A klasszikus sajtos-tejfölös változatot feltehetően minden magyar ember legalább egyszer már kóstolta életében. De elgondolkodtunk már azon, hogy vajon milyen feltétekkel létezik még, és hogyan jöhetett létre a ma elérhető feltétkavalkád? Most megpróbálunk választ találni ezekre a kérdésekre.

Hol találunk lángost?

Mindennek a kiindulási pontja a hely, ahol az étel készül, hiszen ez fogja alapjaiban meghatározni, milyen változatokat találhatunk. Méltán híres és került fel több híroldalra is a Retro Lángos Budapest étlapja, ami egy kis lángosos büféből mára komoly ételbárrá nőtte ki magát – természetesen továbbra is a lángossal a középpontban. Azok a lángosváltozatok, amikről most szó lesz, egytől egyig megtalálhatók náluk.

Azonban a magyar gasztronómia részét képezik a kisebb büfék is, amelyekkel vásárokban, strandokon, pályaudvarokon vagy aluljárókban találkozhatunk. A büfék között is lehet igazi gyöngyszemeket találni, azonban a feltétek variálhatósága egy büfé esetében meglehetősen nehézkes lehet a rendelkezésre álló hely szűkössége miatt. 

Klasszikustól a modern gourmet-élményig

A bevezetőben feltettünk egy kérdést, miszerint miért alakulhatott ki az a sokféle feltét, amivel ma kérhető egy lángos. A válaszhoz ismernünk kell a lángos történetét, ami meg is állhatott volna valahol a rendszerváltás utáni esztendőkben. Az, hogy mégsem így történt, hanem valóságos sikersztori lett belőle, az a változatosságának és sokoldalúságának köszönhető. 

A gasztronómiában is vannak trendek, és a 2000-es évektől egyértelműen begyűrűztek hozzánk is a fejlődéssel együtt. Az elsődleges jelzők, amik a modern streetfoodhoz társulnak a változatos, sokféle, nemzetközi, egyszerű, jól variálható, gourmet. És a mi lángosunkra ez mind-mind jellemző. Elmondhatjuk tehát, hogy a lángos képes volt alkalmazkodni az új korszak kihívásaihoz, és ötvözni a tradíciót az újítással.

Ennek eredményeként megmaradtak a klasszikus ízek: egyetlen lángosos étlapjáról sem hiányozhat a fokhagymás olaj, a sajt és a tejföl – esetleg némi lila hagyma. A haladóbbaknál már bacont és talán erős paprikát is találhatunk. 

Egy újszerű étlap

A leginnovatívabb étlapokon azonban már a különféle speciális étrendekbe illeszkedő lángosokat is találunk. Így létezik vegetáriánus, vegán, laktózmentes és gluténmentes lángos is. Ezekhez nem csupán a feltétekkel kell “játszani”, hanem bizony a tésztába is “bele kell nyúlni”, módosítani kell az összetételét, hogy garantáltan ne okozhasson problémát a vendég számára. Például a gluténmentes diétát nagyon szigorúan kell tartani, különben a fogyasztó akár szörnyű kínokat is átélhet.

De nem csupán ezek jelentik a változatosságot. A nemzetközi konyhák ízei is megjelennek: találhatunk mexikóit és bolognait is. Igazi ínyencséget jelent a kecskesajtos vagy a kapros-juhtúrós, de a húsimádók számára is van többféle lehetőség. 

Láthatjuk tehát, hogy a lángos a maga egyszerűségével a variációs lehetőségek számát szinte végtelenre tudja emelni.

(x) 

Hirdetés