9 C
Pécs
szerda, október 16, 2024
KezdőlapCsemegeA növényi alapú étrend és az egészség

A növényi alapú étrend és az egészség

Napjainkban egyre többen fordulnak a növényi alapú étrend felé az egészség megőrzése érdekében. Az erre épülő táplálkozási szokások számos pozitív hatással lehetnek szervezetünkre. A vegán és vegetáriánus ételek fogyasztása nem kizárólag egy életmódbeli választás, hiszen komoly egészségügyi előnyökkel járhat, melyeket számos kutatás is alátámaszt.

A vegán ételek a Jófalat ebédházhozszállító cég jóvoltából csak egy karnyújtásnyira vannak sokaktól. Hiszen ez a szolgáltatás Budapesten és egyre több vidéki településen is elérhető már. Lássuk, most részletesen, hogy mire számíthatunk, ha áttérünk a növényi étrendre!

Miért egészséges a növényi alapú étrend?

Egyes hírportálokon megjelent cikkekből azt tudhatjuk meg, hogy azok, akik több növényi alapú ételt fogyasztanak, általában jobb egészségi állapotnak örvendenek, mint mások. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek azonnal el kellene hagynia a húst az étrendjéből. Mégis felveti azt a kérdést, hogy milyen mértékben befolyásolják étkezési szokásaink az egészségünket.

A növényi étrend pozitív hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke kockázatának csökkentése. Az ilyen összetételű táplálék hozzájárulhat az egészséges anyagcseréhez, sőt, a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is mérsékelheti. Ezenkívül a vegetáriánus és vegán étkezés segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, valamint az elhízás ellen is hatékonynak bizonyul. 

Mire figyeljünk a vegán táplálkozás során?

Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy a vegán táplálkozás önmagában még nem feltétlenül jelent egészséges életmódot. Ha semmiféle állati eredetű ételt nem fogyasztunk, ellenben rengeteg cukros és finomított élelmiszert megeszünk, annak számos egészségügyi kockázata lehet. Ilyen többek között az elhízás, cukorbetegség kialakulása.

Akkor teszünk jót szervezetünknek, ha rengeteg nyers, feldolgozatlan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Mindez párolva és sütve, grillezve is tökéletes. Gabonafélékből pedig a teljes kiőrlésű változatokat részesítjük előnyben, hiszen ezek lassú felszívódásuknak köszönhetően egyensúlyban tartják az inzulinháztartást. 

Milyen pozitív hatásokkal számolhatunk?

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a növényi alapú étrend szoros összefüggésben áll a szív egészségével. Az ilyen étkezési szokások gyakran alacsonyabb vérnyomással, megfelelő koleszterinszinttel és jobb vércukorszint-szabályozással járnak. 

Ezzel a típusú táplálkozással elérhetjük, hogy testtömegindexünk (BMI) egészséges tartományban maradjon, ami nem a tökéletes alak miatt fontos, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Tehát a növényi alapú táplálkozás segíthet számos megbetegedést megelőzni, illetve a már kialakultakat kezelni. Természetesen nem kizárólag önmagában az étkezéssel érhető el mindez. Minden pozitívumával együtt gondos tervezést igényel, és szakemberekkel konzultáljunk, mielőtt áttérünk rá!

(x)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő