Vannak pécsiek, akik szívesen ülnek ki egy hangulatos teraszra kortyolgatni a régió legzamatosabb boraiból. Na, ők most forduljanak el! Olyan pécsi „koktélokat” gyűjtöttünk ugyanis össze, melyek messze földön legendásak, vagy inkább hírhedtek. Nem is tudjuk, hogy ezek az italokhoz vagy a mérgekhez állnak közelebb, de annyi biztos: csak a rutinos pécsi italozók ismerik, ismerték őket. Mindegyiktől elhatárolódunk.
A Kupola szutyka
A mára már bezárt Kupola Presszó egyik legikonikusabb itala volt a Szutyok. Bár az igazi nevét nem tudjuk, mindenki mást említ, egy részlet azonban egyezik: az ital receptje. Végy egy tetszőleges szivacsot, itasd fel a pultra kicsöpögött italokat, majd egy rutinos mozdulattal facsard bele a nedűt egy feles pohárba. Gyorsan ildomos meginni, mert szeret „retúrjegyet venni”. Úgy tudjuk olvasóinktól, az italt több pécsi helyen is készséggel készítik el számunkra, hol ingyen ihatjuk, hol nyolcvan forintért. Állítólag a Café Dantéban is volt, ott Csavartnak hívták.
A Papucs Paraszt Tequilája
A csak mémekből ismert Paraszt Tequila receptje már olvasásra is gyomorforgató. A citromot hagymával, a tequilát pálinkával helyettesítik a keményebb pécsiek, a só az marad. A bezárt Papucs volt törzsvendégei számoltak be lapunknak a rettenetes italról, hozzátették, hogy onnan lehetett tudni, hogy igazán kemény helyen járunk, ha találkoztunk ezzel az italkülönlegességgel.
Szomorú Flamingó a Jobb Mint Otthon volt csaposától
A Jobb Mint Otthon ex-csaposa fejlesztette ki – úgy gyanítjuk, hosszú kísérletezések során – az úgynevezett Szomorú Flamingót. A recept szerint egy kétdecis pohárba kell keverni kétféle tequilát, vodkát, rumot, málnaszörpöt és jeget. Végül belekerült citromos fanta is, hogy ne legyen azonnali képszakadás az ital rövidtávú következménye.
A Monte Cristo Őrült Kutyája
Ha valahol Pécsen, akkor a Monte Cristo itallapján vannak veszedelmes keverékek. Az Őrült Kutyát azért szeretjük, mert a három cent vodka és eperszirup gyengéd harmóniáját öt csepp Tabasco változtatja dühöngő őrült kutyává, ezt talán még a gyengébb italozók is kipróbálhatják – természetesen saját felelősségre.
A Blöff Tojikuma
Bár nincs az itallapon ez a csoda, ha megsúgjuk a pultosnak, hogy szeretnénk egy Tojikumot, tudni fogja mire vágyunk. A Tojikum az Unicum és a tojáslikőr enyhén gyilkos keveréke, kizárólag erős gyomrú helyieknek ajánlott, úgy, hogy előtte nem esznek! Az italozásban jártas és Blöff-szerető olvasóink ugyanis kiemelték, hogy gyakran előfordul, hogy a tudatlan ivók „pórul járnak” ha a Tojikum előtt vacsoráztak.
Hubi Mary a hajdani Rák pultosától
Egy, a neve elhallgatását kérő pultos bocsátotta rendelkezésünkre az univerzum egyik legundorítóbb piájának receptjét. Az ital nem aratott osztatlan sikert a Rákban, ezért ahelyett, hogy felkerült volna az itallapra, „egyéjszakás kaland” lett belőle. Az igazán tehetséges csapos annak idején fogta a már-már unalmasnak mondható Bloody Mary receptjét, és abban kicserélte a vodkát Hubertusra. Nem tudjuk, kik kóstolták meg a remekművet, de ha olvassák cikkünket, fogadják részvétünket!
[su_note note_color=”#7378ff”]
Ha önnek rémlik még valamilyen fajta pécsi „koktél”, írja meg nekünk kommentben, hogy tudjunk a ránk leselkedő veszélyről![/su_note]
Lápi Halál a Barbakánból
És a végére legyen egy ismeretlen valami. A legenda szerint Karesz keverte a Barbakán kocsmában a Lápi Halál névre hallgató förtelmes pécsi koktélt. Körbekérdeztünk, de sajnos senki sem tudta pontosan, hogy mi van a Lápi Halálban, azt gyanítjuk, hogy a pultosok sem – mindenesetre hátborzongató még a neve is.
Frissítve:
Olvasónk, Bata Norbert tudta a titkot: „A Lápi Halál tartalma (ha nem tévedek) egy deci vodka, egy deci vörösbor, egy deci baracklé – állítólag a Monte Cristóban még van”…