A halak közül a pontyot kedvelik a leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint a magyarok 66%-a hipermarketben vásárol halat, a legfontosabb szempont pedig nem az ár, hanem a megbízhatóság – írja a Hvg.
Az ismert halfajok közül legtöbben pontyot ettek már (89,9%), ezt követik a tengeri halak (88,6%), majd a keszegfélék (72,0%), a kárász (70,5%), illetve a busa (67,9%). A legismertebb és legnépszerűbb uszonyos a ponty lett, a törpeharcsát, a keszeget és a süllőt kevésbé ismerik a fogyasztók – derült ki a TrendInspiráció Műhely felméréséből.
A vásárlók legfontosabb szempontja halvásárlásnál, hogy az áru megbízható forrásból származzon, emellett nagy jelentősége van a frissességnek is. Kevesebb magyart érdekel, hogy a szatyrába kerülő hal magyar-e vagy tengeri.