A tequila érlelésének érdekességei

Hirdetés

Mi mindent érdemes tudni a tequila érlelésével kapcsolatban? Mennyire kötelező eleme az érlelés a tequila készítésének, illetve milyen sajátosságok betartása javasolt a folyamat sikerét tekintve?

A bejegyzésben ezekkel a kérdésekkel, vagyis az érlelés részleteivel foglalkozunk majd kiemelten. A tequilaváltozatok rajongóinak remélhetőleg még kedvet is csinálunk ezzel az újabb kóstoláshoz.

Mi történik, miután a tequila lepárlása sikeresen végbement?

Fontos tudni, hogy a tequila esetében nem feltétlenül kötelező, hogy a lepárlást érlelés kövesse. Szemben mondjuk a lepárolt whiskynek való alappal, aminél egyetlen út járható, vagyis a lepárlásnak végbe kell mennie.

Vagyis amit a lepárlás után kézhez kapnak úgymond a tequilakészítő mesterek, akár ezt a produktumot is lehetne tequilának nevezni. Ugyanakkor nem feltétlenül éri meg ezen a ponton megállni a folyamatban.

Különösen akkor nem, ha az iDrinks webáruház tequila kínálatához hasonló remekművek készítése a cél. Ugyanis az érlelés jelentheti a kulcsot annak érdekében, hogy igazán nemes ital születhessen a párlatból.

Milyen érlelési módok léteznek a tequila esetében?

Az első kategória az úgynevezett Silver/Blanco/Plata. Aminek a lényege egy érleletlen, fehér szesz. Leginkább az agávé tartalom függvénye az, hogy a szóban forgó érlelt tequila mutat-e majd citrusos és édeskés jegyeket.

A Gold/Joven/Oro típus akár az érlelt és érleletlen tequilák keverékeként is működhet. Azzal együtt, hogy az esetek döntő többségében az érlelés nélküli párlatok lesznek speciális színezékkel befestve.

A Reposado/Aged gyakorlatilag nem más, mint rövid ideig „pihentetett” tequila. Az érlelés legalább 2 hónapon át tart, de 1 évnél tovább semmiképp. Külön sajátossága, hogy a friss tequilás jegyeken túl már a hordós jegyek is elkezdenek megjelenni.

Az Anos/Extra-aged kategóriánál legfeljebb 600 literes hordókban történik az érlelés, egy évnél mindenképp hosszabb ideig. Az úgynevezett Extra-anejo/Ultra aged érlelés lényege pedig az, hogy a tequila érlelése minimum 3 éven át történjen meg egy hordóban.

Még néhány érdekesség a tequila érlelését illetően

Amennyiben a tequila készítésének keretei között tölgyfahordós érlelés történik, úgy általában magyaltölgy használata a bevett gyakorlat. Méghozzá direkthordós formátumban a kifogástalan produktumot szem előtt tartva.

Azt a tequilakészítés mesterei alapból figyelembe veszik, hogy semmiképp nem tanácsos a fémtartályokban lévő párlatokat tölgyfa chips-el, illetve bármilyen egyéb érlelést imitáló módon idősíteni.

Amennyiben ezek a folyamatok maradéktalan precizitással végbemennek, onnantól kezdve már csak a palackozás gyakorlatát kell kellő odafigyelés mellett kivitelezni. Mi pedig már várhatjuk is, hogy kóstolhassuk a jobbnál jobb párlatokat.

(x)

Hirdetés