Három lakásétteremből csak egy maradt talpon Pécsen. A Kulinárium és a Flatorante távozása után a terep a hagyományos cigány ételeket bemutató Kóstoldáé, ahol már megfordult az amerikai és a kanadai nagykövet is, és még ENSZ-delegációt is fogadtak.
Egy éve töretlen a cigány lakásétterem sikere
Pécsen egy időben több lakásétterem is működött, ma azonban már csak egy üzemel, de az nagyon. A Komját Aladár utcában egy éve megnyitott Kóstolda (amelyről korábban itt írtunk) nem csupán Pécs első cigány étterme, de a város egyik legnépszerűbb étkezője is, már ha azt vesszük, hogy hetente csupán két alkalommal vannak nyitva.
[su_youtube url=”https://youtu.be/KgIBQUwPxWo” width=”720″ height=”460″]
A 2004-ben alakult Színes Gyöngyök Egyesület által megálmodott és létrehozott lakásétterem célja – mint azt lapunknak Várnai Anna, az egyesület elnöke mondta – az, hogy az idelátogatók, akik megkóstolják például a tradicionális cigány punyakenyeret, vagy a lecsót, a hagyományos roma ízeken keresztül a cigány kultúrát is szívesebben fogadják majd be. Ha pedig azt megismerik, akkor talán a velük szemben álló előítéletek is tompulnak majd – mondta.
A nyitás óta – mesélte Várnai Anna – rengetegen jártak már az étteremben, amely az első tervek szerint hetente egy alkalommal nyitott volna ki, de a hirtelen és váratlan érdeklődés láttán ez módosult heti két alkalomra, amelyek során a vendégek előzetes bejelentkezés után kóstolhatják meg a finomságokat.
Nem csak sokan járnak ide, de sok híresség is megfordult már az étteremben. A Kóstoldában megvendégelték például Colleen Bell amerikai nagykövetet is, akivel egy időben egy ENSZ-delegáció is érkezett volna, akiket így másnap tudtak csak fogadni. A nagykövet egyébként végigkóstolt egy komplett menüt: tyúkhúslevest, fokhagyma- és paradicsommártásos főtt húst, lecsót punyakenyérrel, kakaspörköltet kapros túrós galuskával, és réteseket. Három és fél órát maradtak – mondta Várnai Anna – és amit lehetett, azt kézzel ették, ahogy a romák.
Amikor a kakaspörköltet megkóstolta, Colleen Bell azt mondta, hogy már tudja, mit lehetne tenni azzal a kakassal, aki a háza mellett minden hajnalban kukorékolással ébreszti – mesélte nevetve Várnai Anna.
Kanada nagykövete is jóllakott már itt, jöttek spanyol és német egyetemekről professzorok, akiket kifejezetten a cigány ételek híre vonzott városba. Külföldi üzletemberek tartottak már céges összejöveteleket a közösségi térként is funkcionáló étteremben, evett itt spanyol banánültetvényes, és Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész is – mondta Várnai Anna.
Mindemellett pedig jótékonysági és adománygyűjtési rendezvényeknek is helyet adtak, ennek köszönhetően egy súlyos szembetegségben szenvedő kislánynak és egy sejtsorvadásos betegséggel küzdő lánynak is gyűjtöttek pénzt a drága műtéteikre.
A népszerűségük tehát töretlen – a lecsójukért megvesznek az emberek –, amire Várnai Anna nagyon büszke. Ahogy arra is, hogy a vendégeik kérésének eleget téve publikálhatták hagyományos cigány ételeik receptjeit is, először csupán honlapjukon, nemrég viszont már könyv formájában is, amelyet mindenki meg is vehet a Kóstoldában, felajánlásos alapon, ezzel is támogatva az egyesület munkáját. Azonban nem feltétlenül kell a receptkönyv azoknak, akiket érdekelnek a cigány ízek, hiszen a Kóstoldában előzetes egyeztetés után a vendégek és a szakácsok főzőesteken és főzőklubokban itt együtt is elkészíthetik kedvenc fogásaikat.
A jövőre nézve is vannak terveik. Várnai Anna elmondta, hogy a menüben is újítanak majd kicsit, de egy női klubot is indítanak nemsokára.
A néhai Kulinárium és a Flatorante
A 2014-ben nyitott Kulinárium Lakáséttermet Serényi Ákos hívta életre, aki a nemzetközi hírnevű orfűi Kulinárium Muskátlit, valamint az ott található – a Baranya Megyei Értéktárba is bekerült – Kemencés Udvart is vezette. A Kulinárium minden bizonnyal Pécs legkisebb hivatalos, lepapírozott, NAV által is engedélyezett étterme volt. A Majorossy Imre utcában állt, és ahogy azt egy lakásétteremnél szokás, csak előzetes regisztráció után várta vendégeit, azokból is maximum 17-et.
Az ételeket és borokat is előre le kellett egyeztetni a vendéglátásban jártas vezetővel, aki a Kulináriumot nemrég, 2016 elején hirtelen bezárta. Serényi Ákos ugyanis nyugdíjba vonult, gyermekei viszik tovább orfűi éttermeit, a pécsi lakásétteremre így nem jutott már ember. A Kulináriumot Serényi búcsúzó Facebook-bejegyzésében gasztronómiai művészetnek és munkássága koronájának nevezte.
A 2010-es évek elején nyitott a Flatorante, amely nem volt hivatalos étterem, e-mailben kellett ide helyet és időpontot foglalni, a vendégek az „étterem” címét is így tudták meg, de a menüt is ezen a módon egyeztethették le.
A Flatorante stábja újságokban és Facebookon is hirdette felvállaltan amatőr, de lelkes és hozzáértő munkáját, amely így a lakáséttermek külföldi trendjébe illeszkedett.
Kerestük a lakásétterem gazdáit, de mivel 2013-ban voltak utoljára aktívak a közösségi oldalon, nem valószínű, hogy a hely működne.