Végre itt az igazi nyár, és ezzel együtt a kert partik ideje. A garázsok mélyéről előkerülnek a grillsütők és a tárcsák, a hűtőből pedig a hús és a zöldségek. A jól bevált fogások mellett azonban érdemes olykor-olykor kísérletezni egy kicsit. Íme néhány különleges, ugyanakkor egyszerű recept a kerti bulihoz.
Chilis, grillezett ananász
Aki kedveli az ínyencségeket, annak nagy kedvence lesz a következő étel. Csípős és édes ízek egyetlen fogásban.
Hozzávalók:
– fél ananász
– fél zöldcitrom reszelt héja
– 1 piros chili
– 2,5 cm gyömbér, reszelve
– fél deci rum
– 10 dkg barna nádcukor
– fél evőkanál méz
– vaníliafagyi
A hozzávalókat olvasgatva talán megakad a szemünk néhány alapanyagon, de a merészebbek mindenképpen próbálják ki ezt a receptet. Először is: vágjuk ketté a chilit, magtalanítsuk, vágjuk ki az erét, majd aprítsuk fel.
Most készítsük el az öntetet. Egy lábasban melegítsük fel a rumot, cukrot, a chilidarabokat és mézet. Kevergessük addig, amíg a cukor elolvad és szirupos nem lesz, ha kész, húzzuk le a tűzhelyről.
Az ananászt pucoljuk meg, majd vágjuk fel 1 cm-es karikákra. Végül forró grillserpenyőben vagy grillsütőn karamellizáljuk. Az ananászdarabokat sütés előtt is megforgathatjuk a szirupban, de utólag is meglocsolhatjuk vele, vagy akár mindkettő.
Magában is fogyasztható, de ha igazán pikáns ízvilágra vágyunk, tálaljuk vaníliafagyival.
Grillezett banán
A banánt a legtöbben nyersen eszük, és általában gyorsan, hiszen ha hirtelen ránk tör az éhség, tűzoltásként kiváló. Pedig a banán sütve is nagyon finom. Hát még grillezve!
Hozzávalók:
– 4 db banán
– 1 db vanília
– 1 db narancs reszelt héja
– 2 evőkanál narancslé
– 4 evőkanál barna cukor
– 3 evőkanál Rama
– 200 ml görög joghurt
– csipet őrölt kardamom
A banánokat ne hámozzuk meg, héjastul kell a forró grillre tenni őket. Süssük úgy 6-8 percig, ameddig a héjuk barnás-feketés színt nem vesz fel. Ez kicsit ijesztően fok kinézni, de így lesz a jó. Azért közben néha forgassuk meg őket, hogy mindenhol jól átpiruljanak.
Amíg a gyümölcsök süldögélnek, kaparjuk ki a félbevágott vaníliarúdból a vaníliát, majd keverjük sűrű krémmé az őrölt kardamommal, a reszelt narancs héjával, a narancslével, a barna cukorral és a Ramával.
Ha minden kész, várjuk meg, amíg a banán kicsit kihűl, ezután csomagoljuk ki fekete ruhájából. Vágjuk ketté, majd kanalazzuk a tetejére a krémet. Kiskanál görög joghurttal isteni!
Grillezett alma
Talán ez az a gyümölcs, amit a legtöbben kipróbáltak már a grillen. A legegyszerűbb és leggyorsabb mód persze az, ha az almát félbe vágjuk és úgy sütjük meg, de vendégfogónak inkább készítsük el ezt a receptet.
Hozzávalók:
– 4 alma
– 2 dkg aprított dió
– 2 dkg darált mandula
– 2 dkg nádcukor
– 2 dkg aprított cseresznye
– 2 dkg aprított gyömbér
– 1 evőkanál amaretto
– 5 dkg vaj
– tejszín, tejszínhab
Magozzuk ki az almát és vágjuk középen körbe. Majd keverjük össze a tölteléket, azaz a diót, a mandulát, a cukrot, a cseresznyét, a gyömbért és az amarettót. A keveréket kanalazzuk az almába, és halmozzunk egy keveset a tetejére. Vajjal kenjük át a gyümölcsöt, csomagoljuk fóliába, majd grillezzük 30 percig. Tálalásnál díszítsük egy kis tejszínhabbal.
Grillpizza
Pizzát szinte mindenki készített már otthon, a saját sütőjében. Az viszont nem jellemző, hogy kint, a szabadban készítenénk el ezt az olasz tésztaételt. Egy próbát azonban megér, mert a végeredmény nagyon ínycsiklandóan fest.
Készítsünk el egy adag hagyományos pizzatésztát. Majd miután megkelt, szedjük szét kisebb cipókra, és egyenként nyújtsuk ki őket jó alaposan ovális vagy kör alakú formákra. Akkorák legyenek, hogy kényelmesen elférjenek a rácson.
Szenet csak a grillsütő egyik részébe tegyünk, a másikat hagyjuk üresen. Legyen egy negyednyi fűtetlen részünk.
A tészta egyik oldalát kenjük be alaposan olívaolajjal és sózzuk, fokhagymázzuk. Olajos felével lefelé tegyük rá a rácsra, (természetesen arra a felére, ahol a szénkupac van), majd amikor elkezd hólyagosodni a tészta, kenjük meg a másik felét is.
Amikor a tészta átsült, fordítsuk meg, és halmozzuk a tetejére a feltétet. (Ilyenkor húzzuk át a rács azon részére, ami alatt nincs szén.) Kenjük rá a fűszeres paradicsomszószt, és reszeljük rá a sajtot. Nem kell túlzásba vinni a feltétet, de ha olyan alapanyagokat választunk, amelyek nehezebben sülnek át, akkor húzzuk át a tésztát a sütő széntelen felére, és fedjük le a grillt. Melegen tálaljuk, friss fűszernövénnyel megszórva.
[frame]
Plusz egy recept
Grillezett répa
Hozzávalók: 3 csomag répa, 10 dkg vaj, friss zöldfűszer
A répákat tiszta szivaccsal folyóvíz alatt dörzsöljük át alaposan, majd vágjuk a zöldségeket két-három darabba. Halmozzuk őket egy alufóliába, morzsoljunk teáskanálnyi vajat a tetejére, majd batyuszerűen csomagoljuk össze. A répák tetejére egy-egy friss fűszerágat is tehetünk. Kerti grillsütőn, nem erős tűzön süssük 10-15 percig.
A batyuban párolhatunk még almát, újburgonyát, karfiolt, póréhagymát, cukkinit is. [/frame]