Az valamennyi kismama számára egyértelmű, hogy terhesen tilos alkoholt fogyasztani. De mi a helyzet a szoptatás időszakában? Sokat ártunk két deci borral vagy van egy úgymond egészséges határ? Egyáltalán bekerül-e az anyatejbe az elfogyasztott alkohol? Pécsi szakembert kérdeztünk az alkohol és a szoptatás kapcsolatáról.
Szinte minden helyzetben elmondható, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás nem egészséges és egyáltalán nem ajánlott. Minden esetben kerülni kell a túlzott italozást, ez pedig a szoptatási periódusra kiemelten vonatkozik. Maninger Katalin IBCLC laktációs szaktanácsadó elmondja, hogy ha lehet, teljes mértékben tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól a szoptatási időszak alatt, vagy ha nagyon vágyunk pár korty vörösborra, akkor jól gondoljuk meg, hogy mikor és mennyit iszunk!
A megfontoltság a kulcsszó
A legfontosabb, hogy elkerüljük, hogy a baba szervezetébe is belekerüljön a kis mennyiségben alkoholt is tartalmazó anyatej. A pécsi laktációs szaktanácsadó elmondja, hogy ha mindenképpen szeretnénk elfogyasztani egy kis mennyiségű szeszes italt, akkor azt közvetlenül szoptatás után tegyük, hogy amikor a picinek legközelebb anyatejre van szüksége már egyáltalán ne tartalmazzon alkoholt a baba tápláléka.
Ugyanúgy, ahogy a vérből, az anyatejből is ki tud ürülni az alkohol, így mennyiségétől függően legalább két-három órát kell hagyni, amíg az lezajlik, lefejni, kiönteni ezért nem szükséges. Nagyobb gyermekek esetén, ahol hosszabb intervallumok maradnak ki két szoptatás között, mert már mást is eszik a pici, jobban bele lehet kalkulálni, hogy mikor gurítunk le egy kis bort.
Mennyi kerülhet bele?
Az elfogyasztott alkohol szintje a vérben és az anyatejben nagyjából azonos, és az első másfél órában a legmagasabb a koncentrációja a vérben és a tejben is. A fogyasztás után három órával azonban kiürül a vérből és a tejből is.
[note note_color=”#d82d2c”]
A szakember beavat, hogy szoptatós anyák kizárólag alkalmanként, testsúly kilogrammonként maximum 0,5 gramm alkoholt fogyaszthatnak (ez egy 60 kilós anyuka esetében alkalmanként 2 deci bort jelent). [/note]
Természetesen ezek általános adatok, hiszen függ az anyuka testtömegétől, az elfogyasztott étel mennyiségétől és még számos más tényezőtől is, így pontos számadatokat nem lehet mondani. Nagyon kell figyelni arra, hogy a baba ne jusson alkohol tartalmú anyatejhez, mivel az újszülött szervezete még igen sérülékeny, éretlen, és ez a kis mennyiség is igen káros tud lenni.
Maninger Katalin hozzáteszi, hogy tévhit, hogy a kevés mennyiségű alkohol pozitívan hat a szoptatásra, mert a tej leadást akadályozza és a baba alvását is negatívan befolyásolja, hiszen igaz hogy előbb elalszik a pici, de nem fog jól aludni. Amellett pedig, hogy az alvás-evés-pihenés rendjét is megbontja az édesanyák figyelmére is hatást gyakorol, egy alkohol befolyásoltság alatt levő anyuka ugyanis kevésbé tud a gyermekére figyelni.
[note note_color=”#eb594c”]
Ha mégis belekerül az anyatejbe az a kis koncentrációjú alkohol, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Testsúlyfelesleget és komoly koordinációs zavarokat is eredményezhet, emellett idegrendszeri problémákat is okozhat és a csecsemőknek pedig roncsolhatja a máját is, mivel nem tudja kellően lebontani az alkoholt. [/note]
Összességében elmondható, hogy nagyon meg kell gondolnia az újdonsült anyukának, hogy legurítja-e azt az egy deci bort, és mindezt mikor teszi – de inkább messze kerülje el! Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban forduljunk orvoshoz, védőnőhöz vagy szoptatási tanácsadóhoz mielőtt alkoholhoz nyúlunk!