A fogyasztás visszaesését, az élelmiszeripar versenyképességének romlását hozná magával a „hamburgeradó” – állítják az élelmiszeripari vállalkozások a pénteki Világgazdaságban.
Csomagolási egységenként 10 forint „hamburgeradót” javasol a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület azokra az élelmiszerekre, amelyeknek túlzottan nagy a zsír-, só- vagy cukortartalma. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) megdöbbent a kivetendő adó ötletén – mondta Folláth Györgyné. A szervezet ügyvezető igazgatója szerint a „hamburgeradó” árnövekedést okozna, amely visszafogná a fogyasztást és veszélybe kerülnének munkahelyek is.
A hazai élelmiszeripar versenyképessége várhatóan romlana, és éppenséggel az ágazat kis- és középvállalkozásai járnának rosszul.