Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszer-infláció szeptemberben, majd októberre egészen 40 százalékig ugrott fel éves alapon. A Telex hosszú, alapos cikkben járta körül ennek okait.
Érdemes az egész cikket elolvasni, de röviden összefoglaljuk annak tartalmát:
A globális élelmiszer-infláció a világ legtöbb országát többé-kevésbé érinti, de annak okai – például az orosz-ukrán háború – nem magyarázzák meg, miért lóg ki Magyarország felfelé a mezőnyből.
Az extrém magas magyar élelmiszer-drágulás okai:
- A forint sokat veszített az értékéből.
- Nagy volt a kereslet az ársapkák és a választási osztogatás miatt.
- A magyar élelmiszeripar nem elég hatékony. A szektor cégei több emberi munkával és energiával termelnek, mint sok más országban, a munkatermelékenységük is alacsonyabb.
- Korábban elmaradt áremeléseket pótoltak be a cégek és beszállítóik.
- Az ársapkák és a különadó költségét más termékeken hozzák vissza a boltok.
- Magas a magyar áfa.
Hirdetés