Valószínűleg minden édességkedvelő felkapja a fejét a pécsi, nemzetközileg is elismert csokoládémanufaktúra legújabb csokoládéjára. Az év emlősének adott különleges „köntöst” a Maya Chocolate Csokoládégyártó Manufaktúra. Sárgabarackkal ízesített, mandulás csokiba bújtatták a kárpáti hiúzt, ezzel pedig 13 darabosra bővült az állatos kollekciójuk.
A kárpáti hiúz ihlette a sorozat 13. darabját
Amellett, hogy teljesen vegán – azaz nem tartalmaz semmilyen állati nyersanyagot, tej- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják –, még az állatvédelemre is felhívja a figyelmet az a legújabb ízesítésű csokoládé, amit a pécsi Maya Chocolate Csokoládé Manufaktúra dobott piacra a napokban. A 2019-es év Emlőse díját a kárpáti hiúz kapta, így ezzel a csokoládéval bővült az állatos sorozatuk.
– Amikor meghallottuk, hogy a hiúz lett az év emlőse, azonnal éreztük, hogy nem mehetünk el a hír mellett – mondta Takács Evelyn, a Maya Chocolate Csokoládé Manufaktúra és Édességbolt vezetője.
Evelyn négy éve foglalkozik csokoládékészítéssel, de már több nemzetközi elismerést is bezsebelt. Most a hiúz ihlette csokihoz is úgy fogott hozzá, mint minden alkotásához. Alaposan megvizsgálta az állatot, és arra is figyelt, hogy annak külseje kicsit visszaköszönjön az ízvilágban.
– A sárgás szeme azonnal megfogott, így nem is volt kérdés számomra, hogy sárgabarack-ízesítést használjunk. A szeme formája pedig a mandulára hasonlít, így blansírozott mandulát is tettünk bele – avatott a részletekbe Evelyn.
Jótékony célja is van ennek a csokinak
Az Északi-középhegységben is megfigyelt hiúzból Magyarországon csupán 10-20 példányt tartanak számon. A védett állat eszmei értéke pedig félmillió forint.
– Európa legnagyobb termetű macskaféle ragadózójának számít és a Vadonleső program idén az év emlősének választotta. Mi pedig a csokinkkal szeretnénk csatlakozni ahhoz az akcióhoz, hogy felhívjuk az állatvédelemre a figyelmet – mondta Evelyn.
[su_note note_color=”#84e996″]A Vadonleső programban olyan önkéntesek és társszervek dolgoznak, akik főként az őshonos fajok megmentésére hívják fel a figyelmet. Évente választanak olyan emlőst, melyek hazánkban csak ritkán fordulnak elő.[/su_note]
– Az emberek ízlése az elmúlt években sokat változott – hangsúlyozta Evelyn. A Maya Chocolate Csokoládé Manufaktúra vezetője szerint egyre többen keresik a különleges, egyedi, és „valódi” csokoládékat (amiben például nem pálmazsír, tejzsír, hanem kizárólag kakaóvaj kap helyet a kakaómassza mellett). A sok tejallergiás biztosan a vegán termékeknek örül a legjobban.
– A Zoo csokoládécsaládunk tagjait a tej- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják, aminek sok vásárlónk örül. Nekünk pedig hatalmas a felelősségünk egy ilyen csoki előállításakor, hiszen nem mindegy, milyen alapanyagokat teszünk bele – mondta Evelyn, aki azt is elárulta, ő is évek óta tejallergiás, így kellő körültekintéssel készíti a csokikat.
A Pécsi Állatkert többi csokija is népszerű
A Pécsi Állatkert lakói által ihletett, teljes kollekció 12 tagból áll, amiket az Árkád földszintjén található Maya Chocolate Csokoládékészítő Manufaktúra boltjában lehet megvásárolni. Az elmúlt fél évben piacra dobott termékek között az egyik legnépszerűbb a fókát ábrázoló csoki ízvilága. Donka mákos-citromos, míg Moro, az oroszlán mandulás-narancsos ízesítést kapott, de a karácsony nagy slágere Sanyi, a szilvás-fahéjas ízesítésű mosómedve csokija volt.
[su_note note_color=”#84e996″]Azok, akik megveszik a csokoládét (minden íz egy 5 grammos falatka és 100 grammos tábla formájában is kapható) a csokoládé árának 10 százalékával támogatják az állatkertet, ahol rengeteg védett és veszélyeztetett fajt tartanak.[/su_note]
(X)