Üres üzletek és nagyon jól menő, meg éppen megélő üzletek, vendéglátók jellemzik a pécsi belvárost. Mi most annak jártunk utána a teljesség igénye nélkül, hogy vajon a közelmúltban nyitó vagy bővülő helyeken milyen tapasztalatok vannak a forgalmat illetően, egyáltalán hosszú távon érdemesnek gondolják-e a maradást a központban.
A Király utca, az Irgalmasok útja és a Ferencesek utcájának legforgalmasabb részeit leszámítva még mindig bőven akadnak üres üzlethelyiségek a pécsi városközpontban. Ennek ellenére az utóbbi időszakban, főleg tavaly tavasztól, egyre másra nyíltak új helyek a sétálóutcákban, van, aki bővített is. A tapasztalatok, ahogy azt lapunknak az üzemeltetők elmondták, vegyesek. Viszont a legtöbben továbbra is maradnak, van, aki kitart, hátha jobb lesz később.
A Cooltour Café például a korábbi Benetton-üzletet vette birtokba, mert kinőtte az addigi helyét. Rektenvald Attila tulajdonos azt mondta lapunknak, hogy a forgalomra nem panaszkodtak korábban sem, de szerettek volna közvetlen utcafronti bejáratot a Király utcából. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok jók, így hosszú távra terveznek.
A Művész Presszó az Egylettel a belvárost, jelesül a Ferencesek utcáját szemelte ki bővülési szándékával. Ahogy azt Gadó Gábor, a tucatnyi csapolt kézműves sört is kínáló hely egyik tulajdonos lapunknak elmondta, a forgalom a tervezetteknek megfelelően alakul. A titok, tette hozzá, abban áll, hogy rengeteg energiát, személyes történetet építettek be a Balkán bisztróba, amit a vendégek is értékelnek. Amennyiben a körülmények nem változnak, ők is hosszabb távra terveznek.
Bár már régebb óta van jelen a Ferencesek útján, a mai napig üde színfoltnak számító Jam is marad dönereivel és pizzáival. A tulajdonos Czakó-Budai Annamária szavaiból az derült ki, hogy bár nem aranybánya a hely, kitartanak a sétálóutcában egyedi termékeikkel.
Az egyik legfiatalabb török étkeket kínáló hely, a Duna Dönernél sem gondolkodnak másképp. Ahogy azt az étteremnél elmondták lapunknak, hosszabb távra terveznek, s jelenleg is még a felfutási időszakban vannak.
A Nappali a Cooltourhoz hasonlóan bővített, mert a korábbi helyet kinőtték Szép Tamásék. Döntésüket minden bizonnyal nem bánták, meg hiszen esténként rendesen megtelik az egész nap nyitva lévő népszerű ivó. A Replay Café tulajdonosának pedig igazán bejött a Király utca, hiszen nemcsak átvette a volt Fregatt Pubot, de össze is nyitotta azt a mellette lévő ingatlannal. Ez annak is köszönhető volt ugyanakkor, hogy a szomszédja, a Szalaiusz Club bezárt.
[box title=”Holding: a bérlemények 85 százalék van kiadva” box_color=”#35862c”] Péter-Domán Zita, a belvárosi üzlethelyiségek legtöbbjét kiadó Pécs Holding Zrt. pr-menedzsere azt mondta, helyiségeik nagyjából 85 százalékát veszik ki jelenleg a bérlők. Általában nem jellemző, hogy egy éven belül vagy a körül visszaadják a jogot. A nem vendéglátó célzattal működőknek azt javasolják, tartsanak nyitva tovább hétköznapokon és hétvégén is várják a vásárlókat, hogy sikeresen tudjanak működni. Kampányszerűen belvárosi bevásárló nap megszervezésével igyekeznek segíteni e téren.[/box]
Bár a tulajdonost most nem értük el, a kifejezetten sportközvetítésekre szakosodott Szektor üzemeltetői vérmes reményekkel vágtak bele vállalkozásukba. Komolyabb sportközvetítések idején meg is telik a hely, amit a közösségi oldalon megjelenő fotóik is alátámasztanak, így nem valószínű, hogy rövid időn belül becsuknák a boltot.
[box title=”Búcsúzók…” box_color=”#ba2b2b”]A jobban menő vagy még éppen megélő, s kitartó vendéglátósok mellett azért fájó dolgok is történtek a belvárosban. Bár piaci rést talált a grillezett tengeri halakat kínáló ételbár a Rákóczi úton, rövid idő alatt kiderült a tulajdonosok számára, hogy még nincs kellő fogadókészség a sült uszonyosokra Pécsen. A McDonald’s ugyan csak elköltözött, de kétségtelen, kivonult a belvárosból sok fiatal bánatára. Helyére a Jókai Bistróhoz köthető kör pályázott a bérleti jogért, hogy minőségi étkeket kínáló helyet nyisson.[/box]
Fotók: a vendéglátóhelyek Facebokk-oldalai