Bár meleg időben jóval több hazai gyümölcs és zöldségféle közül válogathatunk, azért ősszel sem kell attól tartanunk, hogy nem tudunk egészséges falatokat az asztalra tenni. Íme néhány finom, és nagyon egészséges alapanyag, amit érdemes beépítenünk a napi étkezésbe.
[box title=”Sütőtök” box_color=”#f3952a”]
Az ősz egyik sláger alapanyaga nemcsak finom, és guszta, de egészségügyi szempontból is ajánlatos fogyasztani. Rostgazdagsága miatt elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kiváló antioxidáns. E tekintetben felülmúlja a többi tökfajtát. Magas káliumtartalmának köszönhetően a sütőtök vértisztító, méregtelenítő hatású. A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek – például a szürkehályog – kialakulását is megelőzi illetve a benne található béta-karotin úgyszintén látásjavító hatású. Sőt, a narancssárga festékanyag szépíti a bőrt.[/box]
[box title=”Gesztenye” box_color=”#664c37″]
Ha másért nem, illata miatt szinte biztosan sokak őszi-téli kedvence a gesztenye. Nem meglepő módon azonban ez a termés is igen egészséges, nagy mennyiségben található meg benne a B1, B2, B6, C és E-vitaminok. Utóbbi miatt különösen ajánlatos rendszeresen fogyasztani, az E-vitamin ugyanis védi sejtjeinket, antioxidáns hatású. Az ásványi anyag tartalma úgyszintén magas, 100 gramm 550 mg káliumot, 95 mg kalciumot, 90 mg foszfort és 20 mg nátriumot tartalmaz. A sütőtökhöz hasonlóan a gesztenye is gazdag élelmi rostban, így az emésztésünket is rendben tartja, csökken az étvágy és javul a szervezet inzulintermelése is.
Azt azonban érdemes tudni, hogy a gesztenye sok szénhidrátot, azon belül pedig keményítőt tartalmaz. Valamint gazdag zsír- olaj- és fehérjeforrás. Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrázóknak való csemege.[/box]
[box title=”Cékla” box_color=”#731a2c”]
Ezt a zöldséget konkrétan „szuperzöldségként” is szokták emlegetni. Rákmegelőző hatása mellett ugyanis vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Köszönhető ez a szokásosnál magasabb nitráttartalmának, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben.
Számokban: száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.[/box]
[box title=”Édesburgonya” box_color=”#fa9d45″]
Nevével ellentétben ennek a zöldségnek semmi köze a burgonyához, bár első ránézésre valóban egy nagyobb méretű krumplira hasonlít. Rendszertani besorolása szerint a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. íze a szelídgesztenyéhez hasonlít. A Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe. [/box]