Egy pécsi, nemzetközileg is elismert csokoládémanufaktúra, a Maya Chocolate ötlete alapján készülhetett el a Pécsi Állatkert első csokikollekciója. Olyan édességet alkottak meg, amit bárki megkóstolhat, hiszen tej- és gluténmentes. Emellett pedig még az állatkertet is támogathatja.
Az állatok ihlették a csokit
A teljes kollekció 12 tagból áll majd, most az első 4 ízt kóstolhatjuk. Havonta jelenik meg az új négyesfogat, hiszen a lényeg, hogy az ünnepekre a teljes Pécsi Zoo kollekció megvásárolható legyen. A készítők arra is figyeltek, hogy az állat külseje kicsit visszaköszönjön az adott ízvilágban: például a fókát ábrázoló csoki mákos-citromos, míg az oroszlán mandulás-narancsos ízesítést kapott.
– Az egyik kedvenc helyünk az állatkert, rengeteget járunk fel. Egyik sétánk során gondoltuk úgy, hogy jó lenne megörökíteni ezeket az aranyos állatokat, akikben gyönyörködünk. Természetesen egyből a csoki jutott eszünkbe mint alapanyag – meséli a kezdeteket Takács Evelyn, a Maya Chocolate Csokoládé Manufaktúra és Édességbolt vezetője.
Az állatkert is vevő volt a csokira
A különleges csokik ötletével megkeresték a Pécsi Állatkert vezetőségét, akik nagyon örültek a látogatók különleges ötletének.
– Nem csak az üzleti partnereinkkel, de a látogatóinkkal is intenzív együttműködésre és közös gondolkodásra törekszünk. Úgy gondoljuk, hogy a Pécsi Állatkert nem csak egy intézmény a sok közül, hanem egyre inkább része a város életének akár oktatási, akár szabadidős vagy gazdasági tekintetben – mondta Siptár Dávid. Az igazgató kitért arra is, hogy örülnek annak, ha látogatóktól javaslatok, ötletek érkeznek, annak pedig még inkább, ha ezeket meg is tudják valósítani.
– Az állatkertes csoki esetében a látogatói ötlet alakult át együttműködéssé, és egy olyan termék jöhetett létre, ami nem csak szép, ízletes, és a város különlegességeit is gazdagítja, mindemellett az állatkert működését segíti, hiszen az édesség megvásárlásával támogatják is az állatok takarmányozását, a kifutók fejlesztését – hangsúlyozta Siptár Dávid.
A csoki sem akármilyen
Az állatokat azonban nem átlagos csokiba öntötték.
– Úgy döntöttünk, hogy vegán csokoládéból készítjük el ezt a kollekciót, de ez ízében és természetesen küllemében sem tér el egy rendes, hagyományos csokitól. A vegán csoki előnye, hogy bárki fogyaszthatja, még azok is, akik tej- és gluténérzékenyek – hangsúlyozta Evelyn.
EvelYn négy éve foglalkozik csokoládékészítéssel, de már több nemzetközi elismerést is bezsebelt.
– Azt szerettük volna, hogy a tej- vagy gluténérzékeny gyermekek és felnőttek se maradjanak ki a jó minőségű, izgalmas csokikollekció megkóstolásából. Sajnos sokszor találkozunk mi magunk is olyanokkal Maya Chocolate szaküzletünkben, akik csak nézik a csokikat, de nem ehetik meg valamilyen allergia miatt. Ezt a sorozatot, azonban mindenki megkóstolhatja – mondta Evelyn.
Messziről érkezett az alapanyag
Vegán csokoládé alapanyagot nem sok helyen kapni, de a pécsi készítők felkutatták azt a helyet, ahol növényi tejjel dolgoznak. Hosszas keresés után találtak erre a forrásra külföldön, azóta is onnan szerzik be a „mentes” alapanyagot.
Üzenete is van a csokisorozatnak
– A csoki az állatvédelemre is felhívja a figyelmet, hiszen azok, akik megveszik a csokoládé bármely „tagját” (megjegyzés: minden íz egy 5 grammos falatka és 100 grammos tábla formájában is kapható) a csokoládé árának 10 százalékával támogatják az állatkertet, ahol rengeteg védett és veszélyeztetett fajt tartanak – mondja Evelyn.
A csoki mellé rövid fajismertető és egy nagy matrica is jár, melyek segítségével könnyebben megismerkedhetnek az állatkert lakóival a csokifogyasztók. A kollekció megvásárolható a Maya Chocolate édességboltban a pécsi Árkádban, a készítők webshopjában és hamarosan a Pécsi Állatkertben is.