Néha az ember úgy érzi, hogy az unalmas hétköznapi receptek után valami kreatívat készítene. A látványos és magas minőségű ételekhez nem csak az éttermekben tudunk hozzájutni, elkészíthetjük akár otthon, egy nagycsaládos összejövetel alkalmával is. Összeszedtük Pécs éttermi krémjének receptajánlatait!
[box title=”Epergazpacho az Enoteca&Bistro Corso jóvoltából” box_color=”#f45d48″]
Hozzávalók:
- 6 bögre eper
- 1,5 bögre héj nélküli kenyérkocka
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű levelei
- 2,5 bögre kígyóuborka, felkockázva
- 1,5 bögre piros kaliforniai paprika, felkockázva
- 1 bögre zöld kaliforniai paprika, felkockázva
- 6 evőkanál paradicsomlé
- 3 evőkanál jó minőségű vörösborecet
- kb. 1,5 evőkanál só
- ízlés szerint Tabasco
Elkészítés:
A fentieket egy alkalmas edényben keverjük össze és légmentesen lefedve érleljük hűtőszekrényben 24 órán keresztül. Másnap turmixoljuk össze a keveréket, majd fél bögre extra szűz olívaolaj hozzáadása után újra alaposan keverjük össze. Szűrőn szűrjük át és tálaljuk hidegen, előhűtött tányérban. Díszítsük a hozzávalók, körülbelül fél centiméteres kockáival – paprikával vagy uborkával. Végül adjunk hozzá borsot és friss bazsalikomot. [/box]
- 800 g csirkemell filé
- 150 g lenmagliszt
- 250 g lenmag
- 500 g zsír
- 4 db zöld alma
- 50 g fokhagyma
- 200 g kelkáposzta
- 3 db tojás
- só, bors
Elkészítés:
[box title=”Sós mandulás financier karamell habbal és rebarbara kompóttal, a Jókai Bistro jóvoltából” box_color=”#ce5a31″]
Hozzávalók (piskóta):
- 150 g őrölt sós, pörkölt mandula
- 100 g liszt
- 180 g vaj
- 300 g kristálycukor
- 300 g tojás fehérje
- csipetnyi só
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat keverjük össze, a vajat barnítsuk meg, a tojásfehérjét egy csipet sóval enyhén keverjük fel. A vajat és a száraz anyagokat keverjük össze, forgassuk bele a fehérjét majd öntsük az egészet egy előkészített kapcsos tortaformába. 190 °C-ra előmelegített sütőben süssük körülbelül 15-20 percig.
Hozzávalók (karamellhab):
- 100 g kristálycukor
- 150 g tejszín
- 1 db csillagánizs
- 20 g vaj
- 200 g tejszín
- 100 g mascarpone
Elkészítés:
A kristálycukorból készítsünk sötét karamellt. 150 g tejszínt melegítsük fel a csillagánizzsal és még forrón szűrjük a karamellre. Vigyázzunk, mert erősen fel fog habozni. Amikor elkevertük a karamellt a tejszínnel, dobjuk bele a vajat is és azzal is keverjük simára, majd tegyük félre hűlni. Közben keverjük össze a mascarponét és a 200 g tejszínt, majd verjük fel habnak. Amikor kihűlt a karamell óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal.
Hozzávalók (rebarbara kompót):
- 500 g rebarbara
- 200 g kristálycukor
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
A rebarbarát hámozzuk meg és vágjuk 5 cm-es darabokra. A vaníliából, a 300 g vízből és a cukorból készítsünk szirupot, majd rakjuk bele a rebarbarát. Főzzük 4 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Tálalás:
A financier-t vágjuk darabokra, majd nyomjunk halmokat a habból. A rebarbarát rendezzük el a tányéron és szórjuk meg a durvára vágott sós mandulával.[/box]