A személyes, saját kezűleg készített karácsonyi ajándék kedves ötlet, ám ezeket tanácsos az ünnepek előtt jó néhány héttel megálmodni és megvalósítani. Az utolsó pillanatban már csak az üzletek kínálatára hagyatkozhatunk. Vagy mégsem?
Összegyűjtöttünk néhány viszonylag gyorsan összehozható DIY ajándékot, amikkel kicsit személyesebbé tehetjük a fa alá rejtett csomagot.
Bonbon
Hozzávalók – kb. 24 darabhoz
- szilikonos bonbon forma
- két tábla étcsokoládé
- másfél tábla fehér csokoládé
- 5kk főzőtejszín
- egy vaníliarúd kikapart belseje
- néhány kiskanál kávé (instant is jó)
Elkészítés
Olvasszuk fel az étcsokoládé háromnegyedét vízgőz felett. Ha már teljesen folyós a maradék csokoládét törjük apró kockákra, és keverjük a masszában. Így visszahűtjük valamelyest a forró csokit. Ha ez megvan, kenjük ki a szilikonos bonbonformánk alját és oldalát a csokikrémmel. Jó alaposan, ne sajnáljuk, hiszen ez lesz majd a bonbon külső burka. Amikor végeztünk az egész mehet a fagyasztóba néhány percre.
Közben melegítsük fel a tejszínt egy edényben, és kockázzuk bele a fehér csokoládét. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét majd adjuk a töltelékhez. Amikor a csoki már teljesen felolvadt ízesíthetjük a kávéval. Érdemes közben kóstolni, hiszen a töltelék ízvilágát mi határozzuk meg. Ha kész hagyjuk hűlni a masszát.
Ezután vegyük ki a hűtőből a szilikon formát, és adagoljuk bele a tölteléket. Nem kell csurig tölteni, férjen még rá egy réteg csoki, ha kész pár percre visszatehetjük a fagyasztóba. Végül zárjuk le a bonbonunkat egy réteg csokival (ez lesz az alja), és újra mehet a fagyasztóba hűlni. Ha megvagyunk nincs más hátra, pattintsuk ki a kis csokifalatokat a formából.
Bacon dzsem
Hozzávalók:
- 0,5 kg bacon
- 2 fej kisebb édes/fehér hagyma felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma (én 8 gerezdet használtam, de az eredeti recept ennyit ír) – ne aprítsátok, csak zúzzátok össze egy kés lapjával
- 1/3 bögre almaecet
- 1/3 bögre barnacukor
- 1/2 bögre erős fekete kávé
- 3 ek juharszirup (vagy méz)
- bors
Elkészítés:
Forró sütőben pirítsuk meg alaposan a bacont. Lehet serpenyőben is, magas lángon, csak így egyszerűbb és nem is lesz zsírszag a konyhában. Amíg sül a bacon, dolgozzuk össze a többi hozzávalót a bors kivételével. A megpirult bacont szedjük ki a tepsiből és tegyük félre. A keletkezett zsírból pedig kb két evőkanálnyit szedjünk ki, és ezen pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd öntsük bele a kikevert cukros folyadékot, és forraljuk fel. Ha megvagyunk, akkor mehet az edénybe a bacon, amit alacsony lángon, körülbelül 40-45 percig kell főzni. Amennyiben a folyadék nem lepné el a bacont, úgy nyugodtan önthetünk hozzá egy kis vizet is. Ízesítsük borssal. Végezetül egy botmixer vagy egy aprítógép segítségével pürésítsük, nem muszáj nagyon apróra, ahogy tetszik.
Forrócsoki por
Hozzávalók – 10 kisebb üvegnyi adaghoz:
- 4 csésze cukor
- 1 vanília rúd belseje
- 2 tábla keserű csokoládé
- 1 tábla tejcsokoládé
- 2 csésze kakaópor
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a cukrot, a kakaót, és a vaníliát. Törjük kisebb darabokra a csokoládét, tegyük az aprító gépbe, és daráljuk por állagúra. A két keveréket borítsuk egybe, és keverjük össze. Az elkészült forrócsoki port tegyük üvegcsékbe, és díszítsük, hogy igazi karácsonyi ajándék hatása legyen.